/>/> VANHUS STADISSA: Tekniikan valinnat ahdistavat!

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Tekniikan valinnat ahdistavat!

On kyllä pantu ihminen ja erityisesti vanhempi ihminen mahdottoman eteen! Erilaisia toimintoja ajetaan tietokoneelle niin kuin käärmettä pyssyn piippuun. Ja tuossa pitäisi pienen ihmisen pysyä sitten perässä! Miten pärjää sitten seniorikansalainen, jonka kokemukset tietokoneista saattavat olla hyvin vähäiset ja jopa pelokkaat? Suomessa on esim. vielä ihmisiä, joilla on käytössään pelkkä pankkikirja. Miten tällainen ihminen osaa suhtautua pankkiautomaatteihin, uusiin paperittomiin laskuihin, e-laskuihin ja nettiveloituksiin? Kun ei niistä meinaa ymmärtää vaikka olisi seurannut jotenkin aktiivisestikin tietotekniikan kehitystä.

Entäs sitten kun pitää hankkia itselle tietokone tai puhelin? On pöytäkonetta, läppäriä/kannettavaa, tablettia ja on "tavallista" kiinteän linjan puhelinta, tavllista kännykkää, älypuhelinta ja sitten on näppäimistöllä, numeronäppäimillä, hipaisunäppäimillä, hipaisunäytöllä ja vaikka millä. Entäs kun mennään sitten käyttöjärjestelmiin, selaimiin, yhteensopivuuksiin ja tuotemerkkeihin? Miten sitten kun kaikkeen tuohon lisätään ohjelmat, appsit, oheislaitteet ja muut? Ja kun sitten selvitetään mikä johto kuuluu mihinkin? Entäs kun televisiokin toimii tietokoneen näyttönä tai sillä voi selata nettiä tai katsella Youtubea? Miten sitten ne somet kuten Facebook, Twitter, Instagram ja semmoiset? Jos ei seniori näistä valinnoista putoa peffalleen niin onhan ihme!

Kuka punnitsee mikä on oikea oma tarve laitteelle, mitä ominaisuuksia tarvitaan, mitä ominaisuuksia pystyy kukin käyttämään ja omaksumaan, mistä laite hankitaan, mitä sen tulee tai mitä se saa maksaa, mikä on järkevä kokonaisuus? Jotta tuolle yhtälölle löytyisi ratkaisu pitäisi opiskella yliopistossa matematiikkaa vähintään 6 vuotta.

Suuri toive kohdistuu laitteita myyvien liikkeiden ja niiden henkilökuntien vastuullisuuteen! Heidän vaativa tehtävänsä on myyntitilanteessa selvittää juurta jaksain asiakkaan todellinen tarve laitteen suhteen sekä ohjata ja opastaa valinnassa. Valitettavasti tämä ei aina toteudu!

Käyttövaiheessa onneksi löytyy apua! Pääkaupunkiseudulla toimii viestintätekniikasta kiinnostuneiden ikäihmisten yhdistys ENTER ry, josta senioreiden on mahdollista hakea käytönopastusta sekä tietokoneiden että puhelinten käytössä. Enterin vapaaehtoisopastajat ovat alan harrastajia, jotka ohjaavat ja opastavat halukkaita viikottain eripuolilla pääkaupunkiseutua. Tietoja toiminnasta ja mhdollisuudesta liittyä yhdistyksen jäseneksi löytyy osoitteesta    http://www.entersenior.fi/  .


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti