/>/> VANHUS STADISSA: Kuka vaihtaa pariston?

torstai 2. tammikuuta 2014

Kuka vaihtaa pariston?

Vuodenvaihteessa syttyi jälleen runsaasti tulipaloja ympäri maan. Koteja tuhoutui ja henkiä menetettiin. Olisiko nämä onnettomuudet voitu välttää?

Vuonna 2000 säädettiin pelastustoimilaissa palovaroittimet pakolliseksi asunnoissa ja kesämökeissä. Todennäköisesti tuon jälkeen suuri osa kansalaisista on laitteen hankkinutkin mittavan mainoskampanjan seurauksena. Paristokäyttöisten palovaroitinten hinta ei ainakaan ole ollut esteenä hankinnalle.
Suurin ongelma on palovaroittimen sijoituspaikka korkealla katossa. Vaikeutena tuolloin on laitteen tarkastaminen ja erityisesti pariston vaihtaminen. Itse lukeudun mielestäni valveutuneisiin kansalaisiin palovaroittimen huollon suhteen, mutta siitä huolimatta muistan koko tarkistamisen aivan liian harvoin.

Miten arvelette kiireisten ihmisten muistavan koko asiaa tai vanhusten muistavan ja kykenevän paristonvaihtoon? Rohkenen väittää, että suurin osa Suomen palovaroittimista on jäänyt tarkistamatta asennuksensa jälkeen ja paristot ovat suhteellisen heikossa kunnossa! Enkä usko olevani väärässä!

Viimeisen reilun vuorokauden aikana syttyneisiin paloihin tuskin edellä toteamallani olisi ollut vaikutusta! Tapaukset liittynevät enemmän ilotulitusvälineiden käyttöön. Ja se on täysin oma ongelmakenttänsä. Mutta palovaroitinten huoltoon olisi syytä kehittää jokin toimiva järjestelmä, jossa kansalaisia muistutettaisiin riittävän usein asiasta. Lisäksi pitäisi määritellä ne ketkä auttaisivat niitä, joilla itsellä ei varoittimen huolto onnistu!

Paloturvallista jatkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti