/>/> VANHUS STADISSA: Guggenheim vai ei?

maanantai 28. marraskuuta 2016

Guggenheim vai ei?

Kyllä en taas jaksa mitään! Se on lehti väärällään Ameriikan taiteensäätiön hanketta Helsingissä. Rahaa lähetetään sinne tänne kymmeniä vuosia ja miljoonia kävijöitä pakkautuu sitten Stadiin. Miten sitten riittää petipaikat hotelleissa kun se atk- ja yrittämis-Slushikin täyttää joka kolon eikä kaikille edes petiä riitä päänsä shamppanjan juonnin lomassa. Ja missä ovat silloin armeijan joukkueteltat ja kenttäpatjat kun niitä tarvittaisiin jo nyt slusheilijoille?

Soini ei luvannut Guggenille rahaa vaan se pitäisi kaivella Pajusen Jussin laarista, jonka pohjaa joutuu muutenkin peittelemään säätelemällä. Ei pysty palveluhengetär edes laskemaan vanhukselle palvelukeskuksen soppalautasen hintaa kun rahaa tarvitaan vaikka mihin muuhun joutavaan. Vieläkö pitäisi kaivaa meiltä kerättyjä veromarkkoja Kauppatorin viereen mustasta laudasta kyhättyihin varastorakennuksiin.

Ja pitäisikö se kasata mustuneesta laudasta kun tuorettakin saadaan vaikka Viitasaarelta Hakkaraisen sahalta heti ensi viikolla toimitukseen? Eikö meillä riitä taidekatokselle kunnon kalliokiveä tai vaikkapa haapapuuta tai leppää kun sitä tunkee muutenkin joka varvikossa? Ja Tikkurilan maalilla voisi maalata valkoisen kauniiksi Itämeren Valkean Kaupungin hengessä. Lainasin tuota valkeaa kaupunkia hieman tuolta Oulun puolelta kun siellä se on sitä oikeasti. Anteeksi lainani oululaiset!

Mutta tarvitaanko meille tuommoinen Guggenheimi? No enhän minä tavallinen vanhus tuommoiseen osaa vastata! Se kun meikäläisellä tuo mieli muuttuu tasaiseen tuollain varttitunnin välein.

Jos se tehtäisiin ja Ameriikan säätiö keräisi rahat, voisi amerikkalainen risteilyalusten väki pistäytyä näppärästi keventämässä koti-ikävää Stadin Guggenissa ja juoda kupposen lattea siellä Staarpuksissa. Ja keskeltä Eurooppaa tuleva risteilyihminen voisi haistella Guggenissa Ameriikan taidetuulia ja mennä risteillen ensi kerralla Isoon Omenaan oikeaan ja orikinaaliin Guggeniin. Omien taiteilijoitten moderneja töitä ei riittäisi taidelatoon kun Edenfelttikään ei maalaa enää saati se Strindperi. Siitä ei paljon saattaisi jäädä muuta rahaa Stadiin kuin Kauppatorin pyttipannun myyjälle ja pipon myyjämummolle. Ei ole enää Snellmannin lihapiirakkakahvilaakaan jäljellä. Sekin on ikävä juttu, oli sitten Guggenia tai ei!

No jos ei tehtäisi, niin meillekö ei tulisikaan enää ketään turistia? Me hautauduttaisiin yksinäisiksi tänne Pohjan perukoille. Ei lentäisi enää tänne lentokoneetkaan. Ei ainakaan Lufthansa kun se on muutenkin aina lakossa. Tallinnan ja Ruotsin laivat ajaisivat enää Harmajalle ja takaisin kun ei pitemmälle kannata mennä ilman matkustajia. Virolaisetkin kun nostavat lopulta oluen hintaa. Tuleekin paljon kirpputoreille myyntiin kaljanvetokärryjä. Enää ei meillä olisi taiteilijoita muita kuin junien, talojen ja alikäytävien seiniin maalailevat nuoret, huppupäägraffititaiteilijat, kunnes niilläkään ei olisi enää varaa varastaa spruutamaalipurkkeja.

Se on vaikea tämmöisen pienipäisen vanhuksen ottaa tarkkaa kantaa tähän asiaan. Juuri näitten viimeisten lauseitten kohdalla on menossa sen kyllä-vartin loppu, kun kyllä johtaa äänin 51-49. Mutta nykyisellään saattaa olla, että äänestyskonetta on manilla puloitu ja hakkeroitu.

Sanoisin, että antaa viisaampien päättää, kun ne on ainakin tietävinään paremmin! Mutta muistakaa määritellä oma kantanne oikein, että osaatte sitten ratkaisun tultua sanoa, että minähän olin tuota mieltä heti alusta alkaen! Olisivat vaan heti uskoneet! Niin minä ainakin aion tehdä ja kelkkaa en käännä!


Ateneum, Stadin upein taiteen koto
Finlandia-talo, hieno marmorilaatan riemuvoittoa kuvaava rakennus
Aleksis Kivi ja näyttämötaiteen kehto Kansallisteatteri
Pallottelevat ukot Helsingin rautatieasemalla
Kiasma, Stadin modernein taiteenkehto ulkoapäin

Älkää epäilkö kuvatekstieni pohjalta, etten kunnioittaisi noita rakennuksia! Päinvastoin minusta nuo kaikki arkkitehtuurin helmet ovat hienoimpia suomalaisen osaamisen ilmentymiä. Ja niistä on syytä olla ylpeitä! Uskon, että Guggenikin tulee mahdollisesti toteutuessaan olemaan yksi sellainen huolimatta Ameriikan nimestään!

2 kommenttia:

  1. Kyllä ei tullut Kukkenhaimi Suomen Helsinkiin eilen. Ja hyvä niin näillä ehdoilla. Kyllä investööri sen rakentaa ihan ikiomilla rahoillaan Suomeen, jos pitää hommaa niin kovin kannattavana. Ei tarvitse yhteiskunnan muuta kuin kaavoitus hoitaa ja sillä sipuli. Ei yhtään aleta lahjoittelemaan tonttiloita ja yhteiskunnan rahoja, kun niitä tarvitsevat tällä hetkellä enemmän lapset, vanhukset, sairaat ja työttömät sekä tietty Talvivaaran maankääntötoiminnot sekä vihreiden pitkälapaiset myllytuulet ympäri maita ja mantuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut niin! Sitähän minäkin olen sanonut alusta pitäen. Kyllä minä tiesin jo vuosia sitten ettei se tule! Nyt me laitetaan säästetty raha palvelukeskuksen soppalautasen hintaa alentamaan ja terveyskeskukseen ja hoitajalääkäreitten lisäämiseen ja poliisin lisäämiseen ja kaikkeen siihen, mikä auttaa vanhan ja nuoren terveyttä, kuntoa ja turvallisuutta. Ja vanhalle ilmainen ajelu aina ratikalla! Noilla on hyvä!

      Poista