/>/> VANHUS STADISSA: Matka Alpeille - osa 3, Innsbruckin ympäristössä Brennero ja Hall in Tirol

lauantai 8. lokakuuta 2016

Matka Alpeille - osa 3, Innsbruckin ympäristössä Brennero ja Hall in Tirol

Alppimatkamme toisena päivänä suuntasimme Volvon keulan kohti Brennerin solaa ja Italiaa. Kuulostaa hienolta täältä Suomen horisontista, mutta Innsbruckista katsoen Italian raja on vain n. 35 km:n etäisyydellä eli moottoritietä ajaen reilusti alle puolen tunnin ajon päässä. Eli ei niin eksoottista, miltä asia kuulostaa Innsbruckin tienoilta asiaa tutkaillen!

Brennerin solaan ja sen äärellä sijaitsevaan Brenneron italialaiskaupunkiin meidät houkutteli matkaoppaissa kehuttu suuri Outlet Center Brenner. Matka hujahti liki hetkessä ja saavuimme ilman rajamuodollisuuksia Italian puolelle ja suoraan Outlet Centerin parkkihallin liittymään. Läheisen liikenneympyrän vierellä valvoi kolmen italialaisen alppijääkärin ryhmä sulkahatuissaan maastoajoneuvonsa vierellä kulkijoiden hyviä ja pahoja aikeita. Saimme automme parkkiin pysäköintitalon alakertaan ja marssimme into piukeana outlettia tutkailemaan. Pitkä kaksikerroksinen rakennus piti sisällään suurimman osan tunnettujen maailmanmerkkien myymälöitä ja lisäksi melkoisen määrän meille tuntemattomien italialaismerkkien myymälöitä. Käynti muutamassa myymälässä kertoi totuuden kauppakeskuksesta. Se olikin aivan oikea outlet-keskus nimensä mukaisesti! Tuotteet olivat todella ylijäämätavaroita, pieni, ylisuuria tai melkoisen huonolaatuisia. Niinpä keskuksen tutkailemisemme jäi harmillisen lyhyeen. Löydöt jäi löytämättä ja kassakoneet kartuttamatta. Pikaisen kahvikupposen jälkeen suuntasimme automme keulan takaisin kohti Innsbruckia.

Outlet Center Brenner Brennerossa Italiassa

Näkymä Outlet Centerin käytäviltä
Käytävällinen merkkiliikkeitä



















Emme kuitenkaan pysähtyneet Innsbruckiin vaan ajoimme vajaat kymmenen kilometriä ohi kohti itää Hall in Tirolin kaupunkiin. Ai miksikö? No siksi, että kaupunki oli meikäläisittäin ja sikäläisittäinkin aika vanha. Paikkakunta mainittiin ensimmäisen kerran aikakirjoissa 1200-luvun alussa. Paikkakunta on ollut merkittävä suolateollisuuden keskus kaivoksineen. Nimi Hall juontaa juurensa keltinkielen suolaa tarkoittavasta sanasta. Muutoinkin moni paikkakunta vuoristoseudulla on saanut alkunsa Alppien suolakaivoksista ja Itävallassa on useita Hall-johdannaisia paikannimiä. No Hall in Tirolin historiallinen keskusta oli nopeasti tutkittu ja saatoimme palata Tirolin pääkaupunkiin Innsbruckiin ja hotelliimme. Toki mainita täytyy, että kyllä historian siipien havina tuntui tuolla samoin kuin muillakin hienoilla, ikivanhoilla paikkakunnilla eri puolilla maailmaa. Korostan edelleen, että nautin suunnattomasti noista tunteista, joita historiallinen ympäristö minussa joka kerran synnyttää. Ei voi kuin kunnioittaa esi-isien kätten jälkiä rakennelmineen, rakennuksineen ja muine merkkeineen menneiltä vuosisadoilta. Toki unohtamatta lukuisia eri taiteeen muotojen perintöjäkään!

Hall in Tirolin kirkon torni

 
Taidetta Hall in Tirolissa








Kuvissa on näkymiä Hall in Tirolin historiallisesta keskustasta.


















jatkuu ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti