/>/> VANHUS STADISSA: Mihin katosi seniorin terveys?

keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Mihin katosi seniorin terveys?

 No jo on pirskatti, että ennen niin kova kunto on kadonnut jonnekin! Oli ne aikoja, kun jaksoi puuhailla kaikenlaista ja liikkumisen määrä oli kiinni ainoastaan kalenterin kiireistä. Mutta sitten se vaan jossain vaiheessa muuttui. 

Muistan hienosti ne ajat, kun tutuimpia harrastuspaikkoja olivat kuntosalit, urheilukentät, squash-kentät, laskettelurinteet ja pesäpallokentät. Upeat metsäpolut, kartan kanssa rämpimiset luonnossa, merenrannoilla lenkkeily olivat kaikki hienoja puuhia. Nyt alkavat kaikki nuo muistot hiipumaan. Parhaiten muistaa nykyään terveyskeskusten ja sairaaloiden odotustilat sekä sairaaloiden päivystysosastot, leikkuusalit, heräämöt ja potilashuoneet. Entä sitten ne verinäytteitä ottavat laboratoriohenkilöt ja apteekkien farmaseutit! Heistä on tullut tutumpia ja heidän kanssaan on yhteyksiä enemmän kuin kavereiden kanssa.

On siis maailma, harrastukset ja kontaktit muuttuneet. Ja kaikki tuo tapahtui parissa vuodessa. Tosin kyllä noita nykykontakteja oli aktiivisina työvuosinakin. Ei sitä muuten olisi saanut kanta-asiakaskorttia HUSin leikkaussaleihin. Sinne on jäänyt monet sisäiset osat, mutta sitä näkyvintä, pulleaa vatsaa, eivät ole suostuneet pois ottamaan. Se vaan kulkee sitkeästi aina mukana.

Mitähän sitä tekisi? Ei tämä vanheneminen oli mikään kunnon harrastus, on suorastaan epämiellyttävä, ajoittain kivulias ja monella tapaa hidas, paitsi ajankulun suhteen. Jos vaan hetkeksi suljet silmät, on taas mennyt vuosi tai pari ja unohtunut mahdottomasti nimiä ja asioita. 

Viettäiskö tämän päivän nojatuolissa vai sohvalla? Tuntuu, että päivät on pelkkää päätöksentekoa kaiken aikaa. Oikein hiki meinaa nousta otsalle. Tässä tautien ja koronan kurimuksessa on jo yksi iPadikin kulunut loppuun. Onneksi opin sähköiselle lukemiselle, niin ei tarvi sotkea sormiaan lehtien ja kirjojen painomusteeseen. Siisteys ja hygienia ennen kaikkea!

Hyvät ihmiset, pysykää terveinä ja liikkukaa! 

Nämä on menneen talven lumia! 😅


4 kommenttia:

 1. Hyvinpä kuvasit tuota vanhenemista, samoja tuntemuksia itsellänikin. Vaan minkäpä teet. Siinä sitten elät parhaasi mukaan ja nautit niistä ilonpilkahduksesta joita elämä suo. Minulle yksi niistä nämä sinun postaukset : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Laura! Olen ollut itselleni vihainen, kun en ole saanut tekstiä aikaiseksi. Ovat tosiaan vuodet iskeneet ihmiseen ikävällä tavalla, mutta onneksi aurinko on kääntämässä ajatuksia hieman mukavampaan suuntaan. Tuo sinun viimeinen lauseesi kommenteissa antaa kyllä lisävoimaa! Suurkiitos siitä! Jospa saisin taas kynääni hieman vauhtia ja uutta intoa.
   Aurinkoa sinulle vauhdilla lähestyvään kesään!

   Poista
 2. Sinulta syntyy aina sujuvaa ja oikeaan osuvaa tekstiä! Jännityksellä odotan, mistähän Sinä seuraavaksi saat aiheen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Erkki lämmittävästä kommentistasi! Sormet löytävät aina joskus näppäimistöltä sopivia kirjainyhdistelmiä, kun mukava aihe sattuu mieleen.
   Aurinkoista kesän odotusta sinulle!

   Poista