/>/> VANHUS STADISSA: Pyhäinpäivä ja kaupat kiinni?

lauantai 2. marraskuuta 2013

Pyhäinpäivä ja kaupat kiinni?

Muistan hyvin ajan, jolloin vastustin jyrkästi kauppojen aukioloaikojen lisäämistä. Olin nuoruudessa tottunut siihen, että kaupat olivat auki arkisin klo 17:ään ja lauantaisin klo 13:een. Noiden aikojen jälkeen päivä ikäänkuin rauhoittui ja alkoi seesteinen ilta, jolloin oli mahdollista harrastaa ilman hälinää. Ihmisillä oli aikaa rauhoittua perheensä pariin ja tehdä yhdessä asioita. Asuin lähellä kauppoja maalaiskylän keskustassa. Kaupat toivat päivisin aukiollessaan melkoista liikenteen hälinää kylälle.

Aikuisiällä omassa ammatissani ei paljon ehtinyt kauppaa ajattelemaan kun työpäivät venyivät pitkiksi. Toki päivän ruokaostosten tekemistä auttoi kun ruokakauppojen aukiolot pitenivät jossain vaiheessa klo 18:aan ja sitten klo 20:een. Mutta edelleen minua ihmetytti lauantain aukiolon pidentäminen. Olihan jääkaapit keksitty ja varautuminen viikonlopun ruokiin ei vaatinut päivittäisiä kauppakäyntejä.

Sitten tultiinkin siihen vaiheeseen, että aukiolojat vapautuivat ensin pienille kaupoille ja sitten tuli vielä pidennysmahdollisuudet kaikille kaupoille. Tuli myös sunnuntain aukiolot. No huh, huh! Miten siihen sitten olisi pitänyt suhtautua? Tuossa vaiheessa kauppahommiin itsekin siirtyneenä se tarkoitti oamkohtaisesti sitä, että omatkin työpäivät ja viikot venyivät entisestään. Nukkumismahdollisuudet vähenivät ja unentarve lisääntyi. Yhtälö oli tuolloin aika mahdoton!

Lisäksi sitten tulivat kulutusjuhlat ja suomalaisetkin oppivat moninaiset herkuttelutavat ja kekkerien pidon ystävien kanssa. Siitä seurauksena olikin erityisesti kaksoispyhien rajut hamstrausorgiat. Ihmiset kaahasivat ostoskärryineen hysteerisesti ruokakaupoissa aivan kuin ruoka olisi loppumassa Suomesta. Tuosta olisi voinut päätellä, että seuraavalla viikolla ei olisi tarvinnut kaupassa käydä kun kaapit pursuivat hamstrattua evästä. Mutta ei! Normaali ruoka-asiointi jatkui seuraavasta arkipäivästä aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut! Mihin katosivat hamstratut ruuat?

Vastustanko vielä? No en tietenkään! Nyt on mukava asioida kaupoissa viikonloppuisin ja viettää aikaa suurissa ostoskeskuksissa. Ja onhan joskus iltamyöhällä pakko hakea vielä maitopurkki lähikaupasta klo 20.45. Ja joskus lauantaisin sapettaa kun kaupat sulkevat ovensa jo klo 18. Mistä sitä voi tietää vaikka minäkin tarvitsisin jotain purtavaa aamuyöstä klo 4:n aikoihin kun ei nukuta?

Myös virastot, terveyskeskukset ja kaikki muutkin palvelut on pidettävä aina auki, että kansa pääsee asioimaan haluamanaan aikana!!! Ei kun kaikki aukiolot ympäri vuorokautiseksi ja kaikki vapaaksi!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti