/>/> VANHUS STADISSA: Jolla lipui maailmalle

torstai 28. marraskuuta 2013

Jolla lipui maailmalle

Keskiviikkona, 27.11.2013 klo 19, se paljon odotettu laite sitten tapasi ensimmäisen käyttäjänsä. Jolla puhelin otettiin käyttöön vaikkakin ainoastaan 450:n henkilön joukolla. Mutta tapahtumalla oli puhelinten maailmassa melkoinen merkitys. Onhan siitä ainoastaan viikko kun hommat sössineitten nokialaisten päättäjien esityksestä osakkeenomistajat hyväksyivät ehdotuksen myydä maailman suurimpana valmistajanakin jossain vaiheessa olleen Nokian puhelintoiminnot Microsoftille. Tuolloin menetettiin merkittävä ja pitkän historian omaava teollisuusyritys ison meren taakse.

Puhelinmarkkina on viime vuosina vähitellen liukunut Applen iPhonen ja Samsungin käsiin. Nokia on yrittänyt viimeisen vuoden ajan pyristellä heikosti menestyen uusilla Lumia-malleillaan perässä. Nyt Lumian tarinan jatko on ensi keväästä alkaen jenkkien käsissä.

Jollan synnyttivät keväällä 2011 entiset nokialaiset Meego-järjestelmän kehittäjät. He päättivät jatkaa kehitystyötä Nokian hylättyä sen. Kukaan ei oikein uskonut, että tuo ryhmä onnistuisi ja saisi mitään markkinoille, mutta toisin kävi. Joulukuussa tulee lisää Jolla-puhelimia myyntiin ja sitten on menestykselle ainoastaan taivas rajana.

Itse olen ollut alusta alkaen vannoutunut Nokian kommunikaattoreiden käyttäjä. Paksuilla nakkisormilla oli helpompi kirjoittaa kun oli käytettävissä puhelimen kokoinen oikea näppäimistö. Ja kun kerran oli oppinut nokialaisten käyttötekniikan ja logiikan niin käyttöhän oli helppoa kuin heinänteko. Mutta kun kilpailijat kehittivät omia puhelimiaan ja joka paikassa vannottiin hipaisunäppäinten erinomaisuutta, heräsi minullakin epäilykseni. Viimeistään siinä vaiheessa kun oma hylätyn Symbian-järjestelmän sisältävä kommunikaattorini joutui verstaalle, korjattiin ja tökki edelleen ja useat läheiset kiusasivat minua jatkuvasti Applen iPhoneillaan, piti minunkin antaa periksi.

Olen lähes vuoden käyttänyt iPadia eli Applen tablettia enkä luopuisi siitä enää koskaan. Se on laite, jolla voi tehdä kaikkea muuta paitsi karjalanpaistia ja soittaa puheluita. Noin helppoa laitetta ja systeemiä ei ole toista olemassa. Ongelmat nokialaisen kanssa ja kokemukset iPadista johtivat minut puhelinkauppaan.

Nyt olen ollut reilun viikon ajan iPhone 5:n onnellinen omistaja. Ja kaikki pelaa taas! Edes television katseleminen puhelimella ei ole mahdotonta tai kirjan lukeminen tai navigointi tai kelikameroitten katsominen jne. Pienihän se näyttö on, mutta en minäkään ole kovin iso vaikka olenkin pyöreähkö ja riski. Se karjalanpaisti on edelleen ongelma, mutta kun iPhonella voi tilata pizzankin niin se korvaa paistin puutteen.

Mielenkiinnolla voidaan odottaa millainen tulee olemaan Jollan taival! Toivottavasti menestyksekäs, että saadaan Suomi takaisin älypuhelinmaailman kartalle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti