/>/> VANHUS STADISSA: Novelli Sormikoukkua osa 4.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Novelli Sormikoukkua osa 4.

Lusikkauistin oli peukalon syrjässä kiinni. Koukun väkänen oli syvällä lihassa ja sormi turtui saman tien kun neulanterävä piikki painui ahavoituneen vasemman käden peukalon tyveen. Koikkalainen kaiveli puukkoa vyöltään saadakseen koukulle lähdettäjän. Koikkalaisella oli kuitenkin ongelma! Puukko oli vyöllä vasemmalla selän puolella lähellä takataskua ja koukku oli myös saman puolen kädessä. Oikea käsi piteli varovasti vapaa, josta uistimeen ja koukkuun päättyvä siima lähti.
Kokonaisuudessaan, jos pitäisi arvioida näkymää ja löytää siitä jotain positiivista, löytyisi ainoastaan yksi sellainen asia. Koska kaunista kesäpäivää ei saanut laskea tarkoitettuihin positiivisiin asioihin, myönteisenä seikkana voitaneen pitää sitä, että Koikkalaisen suorastaan paskainen kämmen näytti kauniimmalta nyt kun sitä koristi kaunis, kirkkaaksi kromattu uistin.
Uistimen kunniaksi taas täytyi lukea se, että kun se ui, se varsin usein houkutteli peräänsä kunnioitettavan mittaisia kalanvonkaleita. Tuliko kala veneeseen vai ei, oli sitten kiinni Koikkalaisen maltista. Siirryttyään eläkekalastajien kastiin oli Sulo Koikkalainen monet kerrat varautunut kylmään järvipuhuriin alkoholiliikkeen hengityksenraikastimella. Vähitellen varautuminen ulottui myös lämpimiin keleihinkin. Ja tuo liiallinen varautuminen sai aina silloin tällöin Koikkalaisen sössimään saaliin nostamisen veneeseen. Siinä ei entisen ammatinharjoittajan rutiineista voinut enää samana päivänä puhua. Olipa Koikkalainen pari kertaa tuossa tilanteessa käynyt veneen ulkopuolellakin tutustumassa vonkaleitten kosteisiin kotimaisemiinkin. Mutta Luoja on onneksi muiden kiireittensä keskellä päättänyt suojella myös hulluja ja humalaisia. Ja Koikkalaiselle oli suotu erityisesti tuo jälkimmäinen varjelusperuste. Oli hän jo hieman saavuttanut sitä ensimmäistäkin asuttuaan yksin koko 70-vuotisen elonsa ja omistauduttuaan pelkästään kaloille. Eli hänelle oli suotu ikään kuin tuplavarmistus. Ja humalapuolen varmistusta hän pyrki vahvistamaan nykyisin lähes päivittäin.
Molskahduksen jälkeen veneeseen vääntäydyttyään saattoi Sulo joskus leikkisästi todeta
-          Tulipahan siinä samalla taas pyykkikin huuhdelluksi! Ei tarvi enää laittaa Hooveria jyrskyttämään.
Mutta nyt ...      JATKUU


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti