/>/> VANHUS STADISSA: Kirkonkirjojen kimpussa sukua tutkien

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Kirkonkirjojen kimpussa sukua tutkien

Olin eilen illalla Suomen Sukuhistoriallisen seuran (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm) sukututkimuskurssilla. Ensimmäisen illan aiheena olivat kirkonkirjat eri lähteistä. Lakihan kieltää nykyisin 100 vuotta nuorempien tietojen luovuttamisen, joten vapaa tietojen keruu on mahdollista sitä vanhemmasta aineistosta. SSHY on kuvannut kirkonkirjoja jo lähes 10 vuotta ja netissä nähtävänä on jo n. 8 miljoonaa kuvaa. Seuraan kuulumattomat voivat tutkia yli 125 vuotta vanhoja tai vanhempia ja jäsenet 100 vuodesta alkaen. Aineistoa on n. 400 seurakunnasta. Puuttuvat seurakunnat ovat pääosin Ahvenanmaalta ja manner-Suomen ruotsinkielisiltä alueilta.



Muita kirkonkirjojen lähteitä ovat Suomen Sukututkimusseuran (http://www.genealogia.fi/) HisKi-tietokanta, jossa aineisto on kirjoitettu puhtaaksi ja esitetään taulukoiden muodossa. Aineistoon liittyy määrättyjä epävarmuuksia ja tiedot vaativat aina tarkistuksen varsinaisista kirkonkirjoista tai niiden kuvatuista versioista.



Sitten on vielä Arkistolaitoksen digitaaliarkisto, josta löytyy yli 13 miljoonaa tiedostoa. Niistä löytyy kirkonkirjojen ohella, henkikirjoja, asutuksen yleisluetteloita, karttoja jne.

Mikäli ei halua kaivella tietoja tietokoneen kautta on helsinkiläisillä oiva mahdollisuus käydä Kansallisarkistossa (http://www.arkisto.fi/fi/yhteystiedot#kansallisarkisto) selaamassa kirkonkirjoja mikrofilmeiltä tai mikrokorteilta. Muutoinkin Kansallisarkisto on vierailemisen arvoinen paikka!


Lisäksi on olemassa Karjala-tietokanta (http://www.karjalatk.fi/katiha/index.php), josta löytyy luovutetun Suomen kirkonkirja-aineistoa.



Mikäli Sinulla ei ole tekemistä tai tarvitset mielenkiintoista kaivelupuuhaa niin liity SSHY:een ja aloita hyvä harrastus! Asiaan on saatavissa monenlaisia oppaita ja netistäkin löytyy ainakin yllä mainituilta sivuilta ohjeita. Monet tahot järjestävät sukututkimuskursseja, jotka kyllä täyttyvät lähes välittömästi. Jos kiinnostuit niin selaa yllä mainittuja sivuja!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti