/>/> VANHUS STADISSA: Novelli Posteljoonin viritys osa 3.

tiistai 19. marraskuuta 2013

Novelli Posteljoonin viritys osa 3.

-          Päivää, päivää! Se on Valtterilla uusi kärry sitten? Ja posti se kulkee ja kusti se polkee, Tahvanaisen vaari runoili rollaattorinsa takaa Mannerheimintien ja Kuusitien risteyksessä.
-          Jep, jep ja gudaa! Nyt on Itellallakin koittaneet uudet ajat ja saatu uudet pelit ja vehkeet. Kehitys iski lopulta posteljoonin laukkuunkin, vastasi Valtteri ja kiirehti eteenpäin kärrynsä kanssa.
Valtteri jakoi Valpurintie 14:n postit kepeästi siirryttyään hissillä ensin kuudenteen kerrokseen ja sieltä portaita alas juosten. Kärry postasi paikoillaan ulkorappujen vierellä kansi säntillisesti lukittuna samalla kun Valtteri latoi juoksujalkaa postia luukkuihin.
-          Siinäpä oli viitoskerroksen konsultillekin tullut taas kirjeitä kerrakseen ja sisustusjohtajalle monta kuvastoa, tuumi tehoposteljooni postia luukkuun tunkiessaan. On näemmä remonttikin sitten saatu viimein valmiiksi.
Ulos tultuaan Valtteri tsekkasi, että alaovi meni kunnolla lukkoon, tarttui kärrynsä kahvoihin ja painalsi kahvaa. Kärry hurahti liikkeelle kohti suojatien lähtöpäätä ja jalankulkuvaloja, jotka saman tien vaihtuivat punaiselle. Mutta käden irrottaminen kärryn kahvasta ei aiheuttanutkaan mitään reaktioita Valtterin edellisiltana Posti-Porscheksi ristimässä kärryssä.
Kärry porhalsi lempinimensä mukaisesti vauhtiaan lisäten päin ajokaistan toisella puolella palavia punaisia jalankulkuvaloja. Tilannetta ei helpottanut ollenkaan Petaksesta keskustaa kohti ajava Vantaan Liikenteen bussi eikä viereisellä kaistalla ajava Klaukkalan Soran täyteen lastattu rekka, joka kiirehti kohti Mechelininkadulla sijaitsevaa rakennustyömaata. Ajoneuvot saavuttivat Valtterin kärryn ja ottivat kontaktia suorastaan brutaalilla tavalla. Bussikaistalla Petaksen bussiväki hoiteli ensikosketuksen ja sorarekka viimeisteli kontaktin suorastaan jyrämäisellä tavalla.
Valtterin ensimmäinen askel suojatielle ja ajokaistalle Posti-Porschen perään meinasi aiheuttaa muutakin sadetta kuin valtavan kirjekuorituiskun. Onneksi ei lihaa ja punaväriä saatu ilmaan sillä Valtterin itsesuojeluvaisto käynnistyi silmänräpäyksessä havaintoon kohti syöksyvistä isoista ajoneuvoista. Balettitanssijan liikkeitä muistuttavalla notkeudella Valtteri palasi takaisin jalkakäytävälle. Ilma oli sakeanaan erikokoisia kirjekuoria, mainoskirjeitä sekä monenmoisia painojulkaisuja. Valtterin silmään pisti sananmukaisesti Lidlin mainos, jossa näytti olevan tarjouksessa saksalainen Edam-juusto alle seitsemän euron perin edulliseen kilohintaan. Hetken mielessä pyörähti ajatus, että pitääpä poiketa illemmalla Pasilan Lidlissä.
Liikennevalojen vaihtuminen paljasti koko hurjan todellisuuden. Liikenne pysähtyi toviksi kaikkiin suuntiin. Hiljentyneellä ajoradalla paljastui posteljoonin ylipäätään järjestystä rakastavaa sydänalaa korventava karmaiseva näky. Mannerheimintien keskustaan johtavan ajokaistan täytti monenkirjava posti, kärryn muoviset kappaleet sekä 10-linjan ratikkakiskoille lennähtänyt Posti-Porschen sähkömoottori.
-          Porche on poissa! oli Valtterin harras ja kaipauksen täyteinen huokaus kun tajunta havahtui todellisuuteen.
Posteljoonin velvollisuudentunto sai kuitenkin Valtterista nopeasti vallan. Vielä tapahtuneesta pökerryksissä oleva postimies ponkaisi hieman epävarmoin askelin kahmimaan ajoradalle levinnyt postia.
Syli täynnä monenmoista painotuotetta Valtteri kiirehti valojen vaihtuessa takaisin Valpurintie 14 ulkorapulle ja läväytti keräämänsä paperitavaran kivirapulle.

Sen sotkuinen se!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti