/>/> VANHUS STADISSA: Novelli Sormikoukkua osa 1.

lauantai 2. marraskuuta 2013

Novelli Sormikoukkua osa 1.

Sulo Koikkalainen oli lapsesta saakka nujunnut kaikki vapaa-aikansa veden äärellä. Pikku Sulo oli usein nähty jo reilusti alle kouluikäisenä taapertamassa varhain aamulla ongenvapa olallaan kohti järvenrantaa. Olalla oli aina keikkunut yli kolmemetrinen vapa ja kädessä vanha lasipurkki täynnä navetan takaa kaivettuja onkimatoja. Purkissa oli peltikansi täynnä pieniä reikiä etteivät madot päässeet tukehtumaan. Sateen jälkeen lehtikasan alta löytyvät kastemadot olivat olleet parhaita. Tosin ne olivat joskus niin isoja, että Sulo ei meinannut uskaltaa poimia niitä purkkiinsa. Ne olivat muistuttaneet kooltaan melkein kyykäärmeen poikasia. Ne pääsivät myös helposti matopurkista ulos kun olivat niin pitkiä ja liukasliikkeisiä. Tietenkin vaan silloin jos purkin kansi oli sattunut jäämään auki.
-          Se vaan tuo meidän Sulo jaksaa pelata noitten matojen perässä, äiti oli todennut kun Sulo taas kerran marssi matopurkki kädessä navetalle päin.
Madonkaivuuhommat eivät aina olleet niin mukavia. Lantakasan muheva tuoksu navetan takana voitti kesähelteellä muuten niin raikkaan järvenrantaluonnon tuoksun. Pahin sattumus madonetsinnässä oli tapahtunut erään kerran Sulon ollessa kuusivuotias. Lantakasan vierellä sijaitsevan lokakaivon umpimätä kansi oli pettänyt jalan alla. Siitä oli seurauksena ollut molskahdus täpötäyteen lokakaivoon. Kaivon ammoniakinkatkuinen ruskea mönjä oli peittänyt pikkumiehen hiuslatvoja myöten. Pelastuminen oli onnistunut ainoastaan nopeiden refleksien ja hyvän uimataidon ansiosta. Kädet olivat salamana etsiytyneet kaivon ylimmän reunalaudan kulmaan ja miehenalku oli ponnahtanut kaivosta kuin korkki pahimmilleen käyneestä simapullosta. Samalla sisälle housuihin oli ilmestyneet melkoiset rusinat säikähdyksen seurauksena. Matka kaivolta oli jatkunut suoraan järveen kuuraamaan ihoa hiekalla puhtaaksi kaivon ruskeanpuhuvista sulotuoksuista.
-          Missä hiivatissa Sinä olet nyt rypenyt? äiti oli tokaissut kun Sulo lampsi läpimärkänä järveltä pihaan.
Kun tapahtunut oli selvinnyt äidille, oli suuttumuksen tilalle noussut huojennuksen tunnot kun pikku-Sulolle ei ollut käynyt pahemmin. Järvenrannassa Sulon ... JATKUU



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti