Entinen Yhdysvaltain varapresidentti kiersi 2000-luvun alussa ympäri maailmaa luennoimassa ilmaston lämpenemisestä ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Mm. Suomessa hän kävi luennoimassa vuonna 2006. Hänen ympäri maailmaa pitämästään puheesta julkaistiin vuonna 2006 elokuva "Epämiellyttävä totuus". Elokuva sai mm. 2 Oscar-palkintoa ja Core sai myös Nobelin rauhanpalkinnon ympäristönsuojeluun liittyvien asioiden tietoisuuden levittämisessä.
Ne Teistä, jotka näkivät tuon dokumenttifilmin saattoivat ajatella samoin kuin minä tuolloin. Ei tuollaista tule, tuo on pelkkää peloittelua, tuohan on aivan mahdotonta, kyllä yritykset ja ihmiset osaavat ottaa huomioon haittatekijät ympäristön suhteen! Mutta metsään meni tuollainen ajattelu! Melkoinen osa noista vain vajaa kymmenen vuotta sitten esitetyistä uhkista on jo nostanut päitään ja aiheuttanut luonnolle niitä vahinkoja, joista Goren puheessa ja filmissä varoiteltiin.
Metsiä on paikoin tuhoutunut isoillakin alueilla, monia vesistöjä on saastunut, ilma on saastunut erityisesti suurkaupunkien ja isojen teollisuuslaitosten alueilla, joet tulvivat poikkeuksellisella tavalla, talvet ovat leutoja ja kesät kuumia. Ja mitä kaikkea muuta onkaan tapahtunut tai parhaillaan tapahtumassa?
Juuri tämän juttuni kirjoitushetkellä myllertää lähes koko Suomen alueella poikkeuksellinen syysmyrsky, joka on löytänyt tiensä Atlantilta Norjan ja Ruotsin yli Suomeen. Mitataan tuulennopeuksia, joita ei ole tavattu maassamme ikimuistoisiin aikoihin. Yli satatuhatta taloutta on ilman sähköä ja pahin on vielä ilmeisesti edessä. Puita kaatuu, kattoja lentää, veneitä murskaantuu, monenlaisia tuhoja syntyy!
Meneillään on myös kaivosyhtiö Talvivaaran tulevaisuuden selvittely, jossa taloudella on iso merkitys. Mutta myös epäonnistumiset prosessien hoidossa ja ylioptimistisuus tulosten suhteen ovat johtaneet siihen, että vesistötuhoja ulottuu luoteeseen Oulujoen vesistöön ja etelään kohti Saimaan vesistöä. Kävi Talvivaaralle miten hyvänsä, jatkuu kaivos tai loppuu, ovat ympäristötuhot väistämättömiä! Bioprosessien pysäyttäminen ja vahinkojen korjaaminen vaativat vuosia ellei vuosikymmeniä työtä ja rekkatolkulla rahaa.
Voisimmeko, edes Sinä ja minä, joka tapauksessa omalta osaltamme huolehtia omasta osuudestamme ympäristön suojelusta! Keinoja on monia!!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti