/>/> VANHUS STADISSA: Nekö talot rapistuvat nyt yhtäaikaa?

perjantai 13. joulukuuta 2013

Nekö talot rapistuvat nyt yhtäaikaa?

Kun kävelee Helsinginniemellä, näkee erittäin paljon rapistuvia taloja. Paljon on myös remonttityömaitakin! Helsingissä on meneillään mahdottomasti asuinkerrostalojen julkisivu- ja putkiremontteja ja kattoremontteja ja rappukäytäväremontteja. Iso osa keskustan rakennuksista on 1900-luvun alkupuolelta rakennettuja ja niihin on jo ainakin kerran tehty nuo isot remontit. Monet 50- ja 60-luvun taloista ovat ensimmäisissä remonteissaan. Nyt on remonttifirmoilla sesonki, jolle ei taida näkyä loppua. Täytyy vaan toivoa, että korjausrakentajat tekevät laadukasta työtä.

Olen joitakin vuosia sitten sotkeutunut erääseen kerrostaloon, jossa oli tehty julkisivuremontti viitisentoista vuotta sitten. Nyt julkisivut ovat ala-arvoisessa kunnossa, maalit ovat rapisseet pahasti ja uusi remontti on edessä parin vuoden kuluttua. Helsinkiläisistä rakennuksista ovat vanhimmat säilyneet miltei parhaassa kunnossa. Olisikohan nykyisten ja viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana kehitettyjen materiaalien kestävyydessä toivomisen varaa ja mitenkähän työmenetelmiä on osattu soveltaa?

Viime vuosikymmenellä alkoi maahamme virrata rakennusmiehiä eteläisestä naapuristamme. Heidän ammattitaitonsa ja oletettavasti kokemuksensa suomalaisista rakennustarvikkeista ei ollut alussa aivan täydellinen. Mutta nyt on aika hoitanut opit oikeisiin osoitteisiin. Nykyisellään varmaan kaikilla rakennustyömailla on nykyisin iso joukko virolaisia rakentajia ja heidän pätevyytensä ei enää häviä kotimaisille tekijöille. Lisäksi he tuntuvat tekevän pitkiä päiviä rakennuksilla. Ja jälkeä syntyy ja vieläpä erittäin hyvää jälkeä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti