/>/> VANHUS STADISSA: Tietotekniikan raju kehitys!

perjantai 14. helmikuuta 2014

Tietotekniikan raju kehitys!

En jaksa olla hämmästymättä rajusta tietotekniikan kehityksestä! Kun eilen menin raitiovaunulla Hesan keskustaan katselin matkalla suorana lähetyksenä kännykästäni Suomi-Itävalta jääkiekko-ottelua. Mieleeni palautui aika 50-luvulta kun isoisäni hankki kidekoneen eli kideradion. Tuo pieni korvakuulokkeella varustettu miehen kouraa pienempi vempele otettiin juhlallisesti esiin uuninpankolta aina iltauutisten aikaan. Minäkin sain pari kertaa kuunnella siitä suhinan läpi kuuluvaa puhetta. Minua oli selkäsaunan uhalla kielletty koskemasta tuohon ihmeelliseen laitteeseen, joka välitti asiaa jostain, mistä lie taivaitten läpi.

Nyt on televisiot ja tietokoneet ja nettiyhteydet löytyvät puhelimistakin, joita voi kuljettaa ja käyttää missä tahansa. Uskomatonta! Kun ensin oli suuryritysten ja yliopistojen tietokoneet konehuoneineen niin nyt on pienet puhelimet ja tablet-laitteet, jotka sopivat taskuun. Muinoisina aikoina tietokoneiden muistit olivat huone- ja kaappikokoa. Nyt sama ja paljon suurempi määrä tietoa mahtuu esim. muistikorttiin, jonka koko on kynnen luokkaa ja jopa pienempikin.

Ennen täytyi olla koulutuksen saanut tai nörtti, nuori, tietokoneiden kanssa yötä päivää värkkävä ihminen, osatakseen käyttää noita ihmeellisiä vempaimia. Nyt laitteet ovat niin yksinkertaisia että ne ovat jokaisen ulottuvilla ja hyödynnettävissä. Yhteiskunnan tekninen kehitys ajaa meidät pakolla käyttämään tietotekniikkaa vaikka emme kaikki sitä haluaisikaan. Lankapuhelinten katoaminen pakottaa kännykän käyttäjäksi. Pankkien ja maksujärjestelmien muutokset ajavat meidät tietokoneella maksajiksi. Televisiotkin vaativat digiboxin ja pian nettiyhetydenkin. Tuskin kukaan enää välttyy tietoteknisten laitteiden käyttämiseltä.

Ei ollut matka aivan mahdoton kidekoneesta kännykkätelevisioon, joten mukautukaamme siis maailman muutoksiin ja auttakaamme niitä, joille tuo muutos tuottaa hankaluuksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti