/>/> VANHUS STADISSA: Kauppojen aukiolo on oiva juttu!

tiistai 4. helmikuuta 2014

Kauppojen aukiolo on oiva juttu!

Tarvitaanko kauppojen aukioloa sunnuntaisin? Mieleni tekisi entisenä kaupansetänä sanoa ettei tarvita. Tarvitseehan kaupanväkikin joskus vapaata. Mutta olen huomannut, että työntekeminen ja elämänrytmi ovat muuttuneet muutaman viime vuoden aikana erittäin radikaalisti.

On paljon väkeä, joiden työaika vaihtelee pitkin viikkoa tai painottuu iltoihin ja silloin mahdollisuus asioida kaupassa rauhassa ja koko perheen kanssa on ainoastaan sunnuntaisin. Paineet ympärivuorokautisiin ja viikonloppujen rajoittamattomiin aukioloihin kasvaa kaiken aikaa. Niinpä saa olla melkoisen varma, että ainakin pääkaupunkiseudun tyyppisellä alueella ei olla kaukana enää siitä ajasta, jolloin aukioloajat ovat vapaat. Yrittäjien ja kauppojen vastuuhenkilöiden vallassa on sitten se, että riittääkö asiakasvirtaa tarpeeksi normaalituntien ulkopuolisen ajan korkeampien kustannusten kattamiseen.

Pääkaupunkiseudulla ei ole myöskään pulaa viikonlopputyöhön haluavista ihmisistä. Kauppoihin tarvitaan hommiin eri tuntimääriä ja  eri aikoina kaupantöitä tekeviä ihmisiä. Työaikalainsäädäntö ei anna juurikaan mahdollisuutta joustoihin vakituisten työntekijöiden työaikojen suhteen. Osa-aikatyöntekijät ovat silloin tarpeellista väkeä ja kauppahan tarjoaa mahdollisuuden lisäansioihin yllättävän suurelle joukolle, kuten esimerkiksi opiskelijoille.

Mutta kyllä oli sunnuntaina Kauppakeskus Kaaressa aivan normaalin perjantaipäivän tyylinen hulina päällä. Porukkaa kärryineen oli liikkeellä kuin Aslakin porotokassa poroja. Kärryt kalahtelivat toisiinsa ja kiivaimmissa paikoissa hyllyjen välissä tönittiin hitaampia pois edestä. Ja kassajonoja riitti. Mutta homma pelasi ja henkilökuntakin hymyili!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti