/>/> VANHUS STADISSA: Juhlien viikko

lauantai 8. joulukuuta 2018

Juhlien viikko

Kuluneella viikolla on saatu taas makiata mahan täydeltä! Kansaa on hemmoteltu uudella kansallisella Oodi-monumentilla, Suomen toinen 100 vuotta on käynnistetty ensimmäisellä vuodella ja suomalaisesta näkökulmasta erikoisella tavalla syntynyt Kokoomuspuolue täytti 100 vuotta.

Juhlaviikon ensimmäinen merkkitapahtuma alkoi 5.12., kun Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi avattiin kansalle. Kaksi ensimmäistä päivää houkuttelivat paikalle 55.000 kiinnostunutta helsinkiläistä ja muualta tullutta. Kirjaston puitteet antoivat ymmärtää sen tulevan houkuttelemaan tulevaisuudessa myös turisteja sankoin joukoin. Tutustuin aikoinaan Sanomatalossa esillä olleisiin kirjaston suunnitelmavaihtoehtoihin. En olisi valinnut tätä toteutettua vaihtoehtoa. Mutta kyllä minulla on nyt varaa tunnustaa olleeni väärässä. Ei rakennuksen tarvitse todellakaan olla aina laatikon mallinen. Oodi on hieno, upea, mahtava ja loistava!

Suomen 101. Itsenäisyyspäivää vietettiin 6.12. mukavan alkavan talvisään vallitessa. Presidentti oli kutsunut Linnaan taas rutkasti vieraita. Kansa kokoontui illalla television ääreen seuraamaan Linnanjuhlia. Perinteiseen tapaan erityisen kiinnostuksen kohteena olivat juhlakansan puvut. Ja niinhän siinä jälleen kävi, että jälleen löytyi kehuttavaa ja moitittavaa. Presidenttiparin käteltäväksi ohjautui monenkirjaviin asuihin pukeutuneita juhlavieraita.

Naisten asuja en uskalla erityisemmin kommentoida itsesuojeluvaiston ohjaamana. Mutta monenmallista, monenväristä ja monenpituista pukua nähtiin punaisella matolla. Sen verran ehkä uskallan paljastaa, että siellä oli sanomalehtiä, messumattoa, metallia, viljaa ja vaikka mitä. Ruokapöytiä näytettäessä minulla oli onnekseni nenäliina käsillä, sillä herkkuja lasittuneesti tuijottaessa kuola olisi valunut ikävällä tavalla rinnuksilleni.

Hienot oli juhlat ja uskallan kuitenkin kommentoida presidentin puolison asua, että se oli hieno. En olisi uskonut, että koivustakin voidaan tehdä kangasta! Siitä tykkäävät varmaankin talvea odottelevat lampaat, kun villat säästyvät omaan käyttöön.

Sattui myös silmääni HS:n uutinen kokoomuksen 100 vuotisjuhlasta 8.12. lauantaina. Puolue perustettiin joulukuun 9. päivänä 1918 tukemaan Suomen monarkiahanketta. Eduskunta oli valinnut lokakuussa 1918 Suomen kuninkaaksi Hessenin prinssin Friedrich Karlin. Hän ei kuitenkaan  ottanut tehtävää vastaan vaan torjui sen joulukuussa. Vähitellen maassa luovuttiin kuningashankkeesta. Olisiko linnanjuhlat olleet nykyisestä poikkeavat, jos monarkia olisi maassamme toteutunut? Nyt ei tiedä! Kokoomus jäi kuitenkin maamme puoluekartalle.

Kulunut viikko on siis mennyt monella tavalla huuli pyöreänä ihmetellessä ja juhlien merkeissä. Eli kyllä on Suomessa sattunut ja tapahtunut monenmoista viime päivien ja kuluneiden vuosien saatossa. Nyt voimme keskittyä joulua odottelemaan.

Ottakaa rauhallisesti jouluun valmistautuessanne ja muistakaa ulkoilla!

Alla vielä kuvapoimintoja Oodista.






2 kommenttia:

  1. Televisiossa esiteltiin Oodia ja ihastuin, pakko käydä tutustumassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oodista on näytetty paljon kuvia, mutta vasta paikan päällä siitä saa todellisen käsityksen. Alakerta hieman hämmentää karuudellaan, mutta kirjakerros on kuin mansikka kakun päällä. Käy ihmeessä tutustumassa kerran ja sitten lukuisia kertoja! Nautintoa sinulle kirjamaailmaan ja iloista joulunodotusta!

      Poista