/>/> VANHUS STADISSA: Raitiovaunujen opasteet

torstai 26. huhtikuuta 2018

Raitiovaunujen opasteet

Mistä tietää minne raitiovaunu, jossa seisot, menee ja mitä reittiä?
Pieniä vihjeitä voi saada katuun upotetuista rautatangoista, mutta kun niitäkin menee paikoin ristiin rastiin.


Vastaus: Ei mistään!
Tieto on taltioitu ainoastaan kuljettajan mieleen ja ohjauskeskuksen tietokoneelle. Matkustavaisen ei kuulu tietää reittiä sen tarkemmin. Se on ulkomaaksi classified. Riittää, että kuljettaja tietää!

Ei matkustavaisen kuulu Helsingissä tietää muuta kuin mistä lähti ja missä pitää olla perillä. Se kaikki tuossa välissä on arpapeliä, jota ei tue edes Veikkaus Oy. Turisti pelaa harvemmin liikkuvien kaupunkilaisten kanssa päivittäin tätä peliä keskustan pysäkeillä. Pysäkillä olevan reittikartan kertoman mukaan hän nousee vaunuun ja toivoo, että se olisi se oikea. Vaunussa ei sitten olekaan enää näkyvissä reittikarttaa ja peli on käynnistynyt. Ei kerro turistille Kuusitien tai Urheilutalon pysäkin nimi katon näyttötaulussa mitään, ei kerro ollaanko kaukana vai lähellä vai peräti ohi.



Se kun on kulkenut maailman raitiovaunuissa ja vastaavissa, on seurannut seinälle isolla merkittyä reittikarttaa ja tiennyt missä kulloinkin ollaan, etenkin jos tiesi mistä lähti kyytiin. On voinut hahmottaa, että kohteeseen on vielä kartalla näkyvät kolme tai jotain pysäkkiä ja sitten ulos. Toki jossain on kirjoitusmerkit haitanneet pysäkkien hahmottamista, mutta perille on aina päästy ja Suomeenkin palattu. Eikä muutaman pysäkinvälin takaisin käveleminen ole ollut kovinkaan hankalaa, paitsi rankkasateella ilman sateenvarjoa.

Kyllä sitä vaan toivoisi, että HSL, raitiovaunubolag tai kaupunginjohtaja Vapaavuori ostaisivat yhteisillä varoillaan kasan n. neljämetrisiä tarramuoveja ja palkkaisi jonkun piirtämään niihin tussilla raitiovaunureittejä! Sitten ne liimattaisiin vaunuihin ikkunoiden yläpuolelle. Niin siis tietenkin vaunun sisäpuolelle. Se olisi monen helpompi löytää kohteeseensa. Ja kun reitit muuttuvat taas 70 vuoden kuluttua, otettaisiin nämä pois ja pantaisiin uudet tarrat tilalle.

Ulkopuolellahan vaunuissa on aika mukavan näköisiä mainoksia, jotka tekevät niistä maailman näköisiä. Ja se on hyvä!

Tuommoinen reittikartta vaan olisi aivan kaino toivomus! Kyllä tykkäisin!

PS. Sen kun vielä eläessään näkisi, että Helsinki vapauttaisi eläkeläiset julkisen liikenteen lippumaksuista monen muun maailman hienon kaupungintavoin! Saattaisi lisätä seniorien liikkumista ja kuntoa!


Laitan tuohon alle kuvan Seurasaaren kirkosta muistuttamaan tuosta hienosta ulkoilualueesta, jossa jokaisen kuuluu säännöllisesti käydä! Missä muualla on keskellä kaupunkia tämmöinen hieno luonnon ja rauhan tyyssija!

Seurasaaren kirkko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti