/>/> VANHUS STADISSA: Niveliä rikkoo ja särkee!

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Niveliä rikkoo ja särkee!

Kyllä en ollut taas yksin liikkeellä! Se oli Ortonin (elikkä entisen Invaliidisäätiön) lääkintäihmiset kasanneet esitelmätilaisuuden yliopiston Porthanian isoon saliin.

Olimme hengettären kanssa puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua tormakkaina Porthanian ovella. Ja niin oli sadat muutkin! Yhtä tormakkaina ja ovella! Kun asiana olivat nivelrikot ja niiden hoito, olikin kansa kokenut aiheen omakseen. Saimme hätäiseen istuuduttua paikallemme salin takaosaan, kun lopuille sisäänpyrkijöille huhuiltiin mahdollisia viimeisiä vapaita paikkoja. Aulaan jäi varovaisen, mutta tarkan arvioni mukaan iso joukko aiheesta kiinnostuneita. Ainakin sata jos ei toistakin!

Kyllä saimme tv:stä tutun tohtorin kuvaamana ja kertomana melkoisen esityksen erityisesti lonkan ja polven nivelvaivoista. Röntgenkuva on kuulemma riittävä näyttämään etenkin polven rikkoja. Sivuttiin siinä puheessa meikäläisen selkänikamiakin. Tuntuu olevan nivelongelmat perin yleisiä vaivoja suurelle joukolle suomalaisia. Sitten puhui kuntoutusihminen, ja hikihän siinä tuli, kun riehuttiin hetki seisaaltaan vähän kuin harjoituksen vuoksi. Ja lopuksi puhui ja näytti sisuskuvia ihon alta se varsinainen puukottajien ylipuukottaja eli pääkirurgi.

Kun meille näytettiin vielä kuviakin niistä vaivoista ja korjailuista, oli onni, että oli tullut katselluksi amerikkalaisia rikossarjoja! Niissä on melkein aina useampia henkilöitä, joilla näkyy samoja juttuja kuin puukkomiehen pöydällä Ortonissa. Tv-sarjojen katsominen on vähän kuin siedätyshoitoa tämmöisiä tilaisuuksia varten.

Näillä mentäisiin ennakkoon
En nyt juuri muista erityisesti, että oliko se liikunnan lisääminen, tupakanpolton ja viinanjuonnin lopettaminen niitä keinoja, joilla noilta vaivoilta ja puukolta välttyy? Mutta nehän ne ovat nykyään joka vaivaan parhaat estäjät! En vaan ymmärrä, mitä lopettaa ne, jotka eivät tupakoi eikä käytä alkoholijuomia? Pitäähän minusta niittenkin jotain lopettaa! Ei ole muuten tasapuolista ja reilua tämä kärsiminen ja kipu!

Tosiasiassa ne tärkeimmät ennaltahoidot ja -estämiset ovat terveelliset elämäntavat, oikeanlainen ravinto ja lihaksiston kunnon ylläpitäminen säännöllisen ja monipuolisen liikunnan avulla!

Ja kun on jo huonot housussa
Mutta olivat ne puhujat asiansa tuntevia ihmisiä! En suuresti panisi vastaan, jos aikoisivat minuakin tutkia, hoitaa ja puukottaa! Olisihan se tietenkin mukavaa, että olisi ensin jokin vaiva sitä varten! Tällä erää edellisen kerran puukottivat Töölön sairaalassa asiantuntevasti selkääni ja seuraavasta reissusta ei vielä tiedä muuta kuin, että on kyllä reilusti pintaa, johon puukkoa tuikata! Eiköhän sekin aika taas tule!

Kyllä on ollut HUSin kausikortti tarpeen!

Mutta ei olisi huono olla Ortoninkaan asiakkaana!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti