/>/> VANHUS STADISSA: Koodit ja salasanat tukehduttavat vanhuksen!

lauantai 13. helmikuuta 2016

Koodit ja salasanat tukehduttavat vanhuksen!

Jos ei tämmöinen vanhempi ihminen tukehdu veteen ja räntään, niin tarjolla ovat seuraavina vaihtoehtoina uudet ilmaisut, koodit, lyhenteet ja salasanat! Onko ihminen muka joku tietokone, muistihirmu? Eikö enää osata kirjoittaa kokonaisia sanoja? Pitääkö aina pelätä bittiroistoa, joka varastaa Sinut ja tietosi?

Se on ilmeisesti nykyisin hyvin fiiniä operoida somessa, sotessa, sotulla, iPadilla, Androidilla, Fabossa, skypetellä jne.! Ei osaa ymmärtää, eikä tajuta noita kaikkia koukkuja! Sitten on toinen juttu kun puhutaan pin-kodeista (1234 ei ole kuulemma hyvä!), käyttiksistä eli käyttäjätunnuksista ja salasanoista. On vaan hieno juttu, kun niitä ei saa kirjoittaa ylös mihinkään, ettei bittivoro vohki niitä. Ja tottahan toki salasanat pitää vaihtaa viikoittain tai jopa useammin - väittää aina joku guru.

No salasanojahan onkin tavallisen meikäläiselle helppo kuin muistista ei ole kuin rippeet jäljellä ja nekin koskevat nuoruuden kiellettyjä tekosia. Mutta salasana on kuulemma hyvä kunhan sen pituus on vähintään 12 merkkiä, mieluiten varmaan 1326 merkkiä tai jokin vastaavaa määrä. Ja salasanaan pitää tietenkin (no senhän kaikki tietää ja ymmärtää!) laittaa pieniä ja isoja kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Ei riitä enää vanhus123! Pitää olla ainakin vAn-*HTe12LiI£$!+ ja mielellään vielä jotain tätäkin erikoisempaakin, ettei ulkomaankaan bittivoron tietokone arvaa! Jos arvaa, saattavat minun rieskareseptini, verenpainetaulukkoni tai talvirenkaiden vaihtopäivät menneiltä vuosilta joutua voron käsiin. Olisi se pirullinen menetys ja tilanne! Voro voisi jopa muuttaa Hakkapeliittojen vaihtopäivän vuonna 1977 aivan toiseksi. Silloin menisi tilastoni täysin sekaisin! Entäs jos lisäisi rieskareseptiin hiivaa 100g, miten siinä sitten kävisi? Koko taikina piloilla!

Tuollaisia salasanojahan pitää sitten tehdä joka asialle erilainen ja omansa. Koska jos voro arvaa yhden, niin ei pääse muiden sivujen tietoihin! Kannattaa pitää esim. omalle kalansaalisluettelolle oma salasana, eikä kannata käyttää hauki12kg tai kevyenä harhautuksena fisu12kg, vaikka olisikin joskus saanut sen painoisen hauen. Tuolloin voi käyttää esim. 12Hau$$kaI++nAm! Tuostapa ei kukaan arvaakaan, että se oli 12 kg:n hauki ja lisää tulee jopa myyntiin asti ja oli hyvänmakuinen.

Olisin laittanut MS-tilin salasanaksi
AB??32hkRJuHD(%k678Ngfdd#4hlKKKKK?&6KKKKKKKKkk)/642190KllKHDwT
ja laitoinkin, mutta en koskaan muistanut kahta ensimmäistä kirjainta vaikka muistinkin koko tuon lopun!

Itkettää!

Suomalainen sydäntalvi

3 kommenttia:

  1. Hyvää huomenta stadiin! Itsekin olen tuskaillut noiden salasanojen kanssa ja jopa menettänyt yhden sisäänpääsyn lopullisesti unohduksen suohon. Kirjoituksesi kirvoitti naurun täällä Taivaanrannalla, suurkiitos iloisesta aamun avauksesta!

    VastaaPoista
  2. Huomenta! Kyllä olen tosiaan tuskastunut noihin salasanoihin. Minäkin olen kadottanut niitä runsaasti. Oli se meillä ennen helppoa! Jos oli jotain salaista, se oli paperilla, joka laitettiin Perheraamatun tai Maammekirjan väliin. Sieltä sitä ei kukaan ulkopuolinen löytänyt!
    Terveisiä sinne Taivaanrannalle!

    VastaaPoista