/>/> VANHUS STADISSA: JOULUTARINA 6.osa - Talouskriisi saavuttaa Korvatunturin

tiistai 22. joulukuuta 2015

JOULUTARINA 6.osa - Talouskriisi saavuttaa Korvatunturin

Aiemmin tapahtunut:
Joulupukki on kutsunut senioritontut Glögikammariin keskustelemaan tilanteesta. Kentän ja logistiikan raportit on jo kuultu ja palaveri jatkuu pienen tauon jälkeen.

"No johan helpotti!" Pukki huokasi astuessaan palaverikammariin. "Nyt jaksetaan taas jatkaa puhetöitä. Jäikö sinne yhtään siikarieskaa minulle? Hivautahan Kake tarjotinta tänne päin! No miten Ripalla tuotantopajoilla hommat pyörivät?" Pukki jatkoi ja alkoi mutustella tarjottimelta nappaamaansa rieskaleipää.

Nipa-taloustonttu oli joutunut jo virkansakin puolesta seuraamaan ulkomaailman uutisia ja pohdiskeli itsekseen seurauksia, joita taloustilanne voisi Korvatunturille aiheuttaa. Nipa ei hermostuksissaan enää sillä hetkellä muistanut, että eiväthän ulkomaailman toimintatavat päde Korvatunturilla. Hän mietti vielä, että jos lahjatuotantoa joudutaan sopeuttamaan, niin ei kai tuotantoa sentään jouduta siirtämään esimerkiksi Asiaan! Ja voisiko olla myös mahdollista, että Ruotsin Jultomten tai Norjan Julenisse ovat sotkeneet maailman joulumarkkinat? Sitten Nipa oivalsi, että kyllähän maailman lapset tietävät, että on olemassa ainoastaan yksi oikea Joulupukki ja hän asuu Suomessa Korvatunturilla. Ja nuo talousjututkin on nykyään niin laajoja asioita, ettei niihin naapurimaitten tekopukit pysty vaikuttamaan.

Tuotantotonttu Ripa Kätevä oli jo hetkeä aiemmin siirtynyt puhujapönttöön ja oli täydessä vauhdissa raportoinnissaan. " ... näyttää kohtuullisen hyvältä. Meillä alkaa olla varastoissa jo riittävä määrä vuoden mittaan kysynnässä esiin tulleita hittituotteita. Seurasimme Pukin viimevuotisten ohjeitten mukaan kysyntää pitkin vuotta ja tarpeen mukaan pienensimme tuotantoa vähentyneen kysynnän lahjatuotteissa. Talous-Nipan ennusteiden valossa olemme jo aika hyvin kartalla."

Nipa hätkähti kesken pohdintojensa! "Mutta päätös tuotannon muutoksestahan piti tulla itse Pukilta! Miten Te olette pääpajalla muuttaneet tuotannon suuntia omin päin ja kysymättä Pukilta lupaa?" Nipa Nummero paukkasi kysymään pelätessään Pukin hermostuvan tuotannon omapäisestä toiminnasta.

"Et tainnut kuulla sinne ryppyisen otsasi ja glögimukin taakse, että Pukki antoi ohjeet ja valtuudet jo viime sesongilla. Pukki on aina ajanhermolla ja ymmärtää, että kyllä tekijätkin osaavat nähdä muutostarpeet ja toteuttaa ne ihan itse. Ja osataanhan meillä tuotantopajoillakin lukea kenttätonttujen raportteja!" Ripa hieman hikeentyi taloustontun kritiikistä.

"No malttakaahan senioritontut! Täällähän lentää keskustelut aivan kuin ulkomaailman yritysfirmoissa. Sielläkin taitaa aina olla pientä kinaa talouspuolen ja tuotannon välillä. Mutta onneksi meillä ei tuommoiseen oikeasti sorruta!" Pukki hieman vihjaillen toppuutteli kuuman keskustelun alkua.

"Onneksi meillä ei olla tilanteessa, että pitäisi lopettaa toiminta Korvatunturilla ja muuttaa pajat kaukomaille! Jos semmoiseen tilanteeseen jouduttaisiin, minunkin pitäisi jäädä eläkkeelle moniaita satoja vuosia kestäneeltä Joulupukin uraltani. Eihän semmoinen tulisi kuuloonkaan! Muori hutkaisisi minua puurokauhalla päähän ja ajaisi pelkässä sisänutussa tunturiin kuullessaan tuommoisesta puhuttavan edes leikillään. Siinä ei kyllä silloin pohdittaisi erorahoja tai muita korvauksia tai veroparatiiseihin muuttamisia, jota ne kuuluu tekevän etelän suurissa yritysfirmoissa. Ja mitä siinä tapahtuisi koko Korvatunturin tonttujoukollekin jos tuommoisiin juttuihin jouduttaisiin?"

"No eihän me semmoista ... " kiirehtivät Nipa ja Ripa yhteen ääneen hillitsemään Pukin enempiä vertailuja ulkomaailman tapoihin.

Pukki huomasi toisten hätäännyksen ja jatkoi "No tulinpa taas tuossa puhuneeksi vähän höpöjä ääneen! Eihän Korvatunturia voi tietenkään ikinä lopettaa! Mitä ne maailman lapsetkin ja lapsenmieliset tuommoisesta tuumisivat! On maailmassa oltava jotain pysyvääkin ja ne ovat Joulupukki ja Korvatunturi!"

"No sitähän mekin!" koko senioritonttujen joukko säesti huojentuneina Pukin viimeisiä lauseita.

"Katsokaahan vielä keskenänne talouspajan ja tuotantopajojen lukuja yhdessä! Ja jos vielä tarvitsee tehdä viilauksia, niin saatte niihin täydet valtuudet. Ja Kake, kun tässä on vielä hetki aikaa kerätä kentältä tarkempaa tietoa, niin viritä kenttätontut herkille! Ja jos tulee uutta, järisyttävää tietoa, raportoi heti Ripalle tuotantoon muutostarpeet! Lare, Sinä saat alkaa virittelemään Petteriä joukkoineen reen eteen ja matkavalmiiksi! Taitaa olla viisainta varustautua oikein amfibiorekivälineillä. Maailmalla kuuluu kelit olevan suurin piirtein sekaisin! Ei tiedä sataako vai paistaako, ja jos sataa, niin sataako vettä, räntää vai lunta? Kaikkeen on syytä olla valmiina! Laita rekeen pari ylimääräistä säkkiä jäkälää poroille!" Pukki lateli ohjeitaan.

"Ja Nipa, pyydä iltapäiväksi koolle Glögikammariin TAK:n (Tonttujen Ammattiyhdistysten Keskusliiton) puheenjohtaja sekä toimialayhdistysten puheenjohtajat! Ja vinkkaa Muorille, että kammariin tarvitaan lisää rieskaleipiä ja glögiä!" Pukki päätti tyytyväisenä palaverin.

Jatkuu ...
Porotallien hallintorakennus

Petteri ja muita rekiporoja malttamattomina odottamassa Joulun matkaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti