/>/> VANHUS STADISSA: JOULUTARINA 5.osa - Talouskriisi saavuttaa Korvatunturin

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

JOULUTARINA 5.osa - Talouskriisi saavuttaa Korvatunturin



Aiemmin tapahtunut:
Oli käyty läpi jo huonon talouden ensimmäiset vaikutukset Pukin pajan tuotantoon. Pukki oli antanut ohjeet, joilla tilannetta alettaisiin purkaa. Nipa oli jäänyt pohtimaan ulkomaailman työsuhdeasioita.

Muori oli aamulla viritellyt Glögikammariin, joka toimi Korvatunturin ylimpänä kokoustilana, kunnon tarjoilut. Suunnattoman harmaantuneen, tuppeen sahatuista lankuista valmistetun kokouspöydän keskelle oli kasattu mahtava määrä voileipiä, tuoreita pullia, useampi glögitermoskannu ja kivennäisvesipulloja.

Pukki oli yöllä tutkinut taloustontun raportteja ja pohtinut itsekseen ratkaisuja muuttuneeseen tilanteeseen. Hän oli lukenut lisää ulkomaailman lehtiä takan valossa ja tutkinut netistä maailman tilannetta. Niin! Ei pukki ollut jäänyt jälkeen tietotekniikan kehityksestä vaan ainoastaan uutisista.

Portaista kuului aamutuimaan töppösten tassutusta ja kutsuttujen tonttujen äänten sorinaa. Äänet kaikuivat vähitellen Glögikammarin etuhuoneessa ja ovelta kuului kolkutus. Pukki kutsui palaveriin saapuneet sisään.

”Istumaan, istumaan!” opasti Pukki johtoryhmäänsä. Eihän ryhmä varsinaisesti ollut mikään johtoryhmä, vaan joukko senioritonttuja, joiden kautta Pukki helpoiten saattoi panna asioita hoitumaan. Heillä oli hommien hoitamiseen parhaat eväät ja paljon kokemusta, sillä he olivat tontuista iältään vanhimmat. Tämä ryhmä oli elänyt eniten jouluja ja kokenut Pukin pajan toimintaa. Heistä jokainen oli tehnyt kaikkea samaa, mitä jokainen tonttu joutui Korvatunturilla tekemään. He olivat kokeneet kaikki työvaiheet ja olleet myös kentällä tarkkailutöissä.

”Kröhömm …” Pukki kakisteli kurkkuaan ja avasi palaverin mennen suoraan asiaan. ”Te kaikki olette saaneet eilen käsiinne Nipan raportit lahjojen tuotantotarpeesta ja tilauskannasta. Olen suunnattoman huolestunut tilanteesta, josta Nipa minua eilen informoi. Nyt voisi jokainen Teistä kertoa oman sektorinsa tilanteesta lyhyesti! Josko Kake-tonttu aloittaa kertomalla kentän tilanteesta!”

Kake Valpas, kenttätonttujen esimies, hyppäsi pystyyn ja siirtyi Glögikammarin nurkkaan pystytetyn joulukuusen luona olevan puhujatelineen taakse ja aloitti raporttinsa.

”Kenttätontujen raportit ovat olleet huolestuttavia jo jonkin aikaa. Tilanne alkoi heiketä jo viime vuonna. Nyt on ikkunoiden takaa ollut selvästi havaittavissa, että kotien rahatilanne on heikentynyt. Ihmisiä on paljon työttöminä ja joillain aloilla on ollut lakkoja ja yrityksiä on lopetettu talousvaikeuksien takia ja työttömiä on tullut lisää. Väki ei olisi ollut halukasta lakkoilemaan, mutta siellä on liittopamput pakottaneet siihen. Joukkovoimaa on kuulemma haettu, ja sitten firmat ovat joutuneet lopettamaan, kun raha ei riitä aina vaan nouseviin palkkoihin ja myynti laskee.” Kake raportoi kentän kuulumisia.

Ja hän jatkoi. ”Hyväntekeväisyysyhdistykset ovat onneksi jakaneet ruokaa työttömille ja köyhille eläkeläisille. Mutta jo tästä voi päätellä, että kodeissa ei riitä raha enää mihinkään ylimääräiseen. Sitten on alkanut virrata tavaraa Postin lakon päätyttyä mm. heidän pakettijakelun kautta joltain Alibabalta, Ellokselta, Zalandolta ja joiltain muiltakin. Ne on niitä uusia tavaranjakelijoita. Nekin syövät meidän voimakassuolaisella kirnuvoilla voideltua rieskaleipää. Onneksi kaupoissa on ruokaa halpuutettu ja se on helpottanut ihmisiä ja antanut hieman parempia odotuksia meillekin!” Kake päätti kentän raporttinsa.

”Eli kilpailua on ilmaantunut! Ja jotkut jääräpäiset pamput pitävät kiinni omista tuoleistaan sekoittaen ihmisten toimeentulon kun työpaikat ajetaan alta.” Pukki veti ongelmavyyhtiä yhteen. ”No mitäpä sanoo sitten Korvatunturin tavaranliikuttelija Lare-tonttu?”

”Kun olen tutkaillut logistiikkapuolen tilannetta, niin voin todeta, että meillä on toimitusvarastossa tilaa ja tavara saadaan liikkumaan rekeen ja reellä kun sen aika koittaa! Varastot ovat järjestyksessä ja porokanta on hyvässä kunnossa. Uusia poroja on koulutettu koko vuosi ja ne ovat valmiita joulun jakelumatkalle. Petteri teki hyvän työn esimerkillään. Porotarhan ylitonttu Kalle Kavio sai Petterin innostumaan ja siitähän ei tullut muuta kuin hyvää jälkeä! Poro se kouluttaa parhaiten poron! Ja meillä ei ole ollut toiminnan jarruongelmia, niin kuin ulkomaailmassa sen autoilijaliiton kanssa, joka sotkee kaikkien elämän! Eli logistiikassa on hommat meillä hoidossa ja värkit valmiina!” logistiikkatonttu Lare Lasti päätti raporttinsa.

”No sitähän minäkin! Kyllä porot hoitavat aina hommansa ja Korvatunturin varastot ja kuljetukset pelaavat tilanteessa kuin tilanteessa!” Pukki myhäili tyytyväisenä kun ainakin yksi iso asia on kunnossa ja valmiina joulun koitoksiin.

”Pidetäänpä pientä paussintynkää ja siemaistaan kupposet kuumaa glögiä! Ottakaahan Muorin tekemiä suolasiikarieskaleipiä! Ja onhan siinä joulutorttujakin jo ennakkomaistelussa! Jatketaan sitten hetken kuluttua tuotannon tilanteella! Mutta minäpä käväisen pikkuisen ensin puuteroimassa muhkeaa nenääni. Tällä iällä sitä joutuukin puuteroimaan jo turhan usein. Nautiskelkaa sillä aikaa oikein kunnolla pöydän antimista!”

Jatkuu …
Kuukkelilammen porotallin sisäänkäynti ja valpas vahtikoira Turre ovella.

1 kommentti:

  1. Onneksi homma tuntuu olevan Pukilla hyvin hallussa. Liekö satojen vuosien kokemuksella osuutta asiaan? :) Jotenkin aavistelen, että se Joulu sieltä vielä tulee ja homma rokkaa taas. Sitä ennen on kuitenkin tontuilla ja Pukilla paljon työtä edessä.

    VastaaPoista