/>/> VANHUS STADISSA: 2017 - Henkilökohtaisesti

sunnuntai 31. joulukuuta 2017

2017 - Henkilökohtaisesti

Kohta päättymässä oleva vuosi 2017 oli omalta kohdaltani lähes kokonaan turha! Kirjoitin varulta lähes, kun voihan tässä kirjoituksen edistyessä tulla eteen jokin positiivinenkin asia. Juuri nyt ei tulee mitään erityistä mieleen.

No siis miksi turha? No siksi, että keväällä satoi, kesällä satoi, syksyllä satoi, nyt talvellakin satoi ja aina vaan satoi ja satoi. Lämmintä ei ollut kuin saunassa ja mökillä takan edessä. Kotona kaupungissakaan kerrostalon lämmityspatterit eivät pysyneet koko lämmityskaudella säätilojen muutosten mukana. Kun ulkona viileni entisestään olivat taloyhtiön patterit vielä kylmänä. Ja jos ulkona sattui jostain omituisesta syystä lämpenemään, patterit pysyivät vähän lämpiminä ainoastaan siihen saakka, kunnes ulkona alkoi taas viilenemään.

Vuoden 2017 asusteiksi äänestäisin villasukat ja fleecetakin. Ehkä positiivisena asiana vaatteiden suhteen voisi mainita, ettei pitkistä alushousuista tarvinnut luopua edes kesän kovimpien +14 C-asteen helteidenkään aikana. Kesä oli ensimmäinen, jolloin ei tarvinnut kaivaa shortseja komerosta edes mökillä. Ja jalkinevalinta oli yksikertaista, kun otti jalkoihinsa kumisaappaat tai halpahallisat ostetut muka-crocsit.

Viettäessäni kesiä mökillämme olen pitänyt tapanani askarrella puutöiden parissa pihalla tai ulkokatoksessa. Nyt siihenkään ei tarjoutunut mahdollisuutta jatkuvien sateiden johdosta. Ja katokseen kävi aina hyytävän kostea tuuli. Mökkiveneessä oli koko kesän ajan enemmän vettä sisä- kuin ulkopuolella. Ja pystyikö mökillä sitten tekemään rakennusten kunnostusmaalauksia? No ei tietenkään, kun aina satoi. Ja jos sattui, että huomasin raon pilviverhossa, tempaisin marjaämpärin käsiini ja saappaat jalkoihin, jatkui vesisade ennen kuin kerkisin tuvasta pihalle. Kerrankin sattui semmoinen vuosi, että kodin pakastelaitteen hyllyt riittivät marjasadolle. Mutta ei tuotakaan voi oikein positiiviselle puolelle laskea.

Sateiden kanssa pärjäsi kuitenkin jotenkin asenteella, kun ei ollut moksiskaan ja lämmitteli vaan saunaa ja takkaa. Pärjäähän sitä laiska ihminen sisälläkin! Pahinta oli kuitenkin se, että vuoden kuluminen puraisi vanhusta. Nimittäin kunto katosi huimaa vauhtia ja vastaavasti kaikki kropan krempat putkahtivat esiin. Jos terveyskeskuksen ajanvaraus ottaisi vastaan, olisi minulla kaikkien alojen lääkäreille edelleen asiaa.

Liikunnalla pitää olla jokin konkreettinen, näkyvä tavoite ja tarkoitus, että minä jaksaisin tehdä sitä. Punttien heiluttaminen ilmassa tyhjän takia ei tunnu järkevältä touhulta. Pururadan kiertäminen sen takia, että pääsee kotiin, ei ole järkipuuhaa. Miksi yleensä lähteä, jos tavoitteena on päästä lähtöpaikkaan? Kuntopyörällä polkeminen on sen sijaan melkoisen järkevää, koska väsyessään on jo valmiiksi perillä. Lisäksi kuntopyörän selässä voi katsoa telkkaria tai iPadilta Elisa Viihteelle tallennettuja ohjelmia. Tai Yle Areenaa tai Katsomoa. Mutta niistä parista kolmesta kerrasta kuntopyörän selässä tänä vuonna, ei tuntunut olevan juurikaan hyötyä. Peräposket vaan kipeytyivät. Ja Stadin kaupunkipyörillä ajaminenkin oli sateen takia yhtä tuskaa. Ja arvaatteko mitä? Meidän taloyhtiön portaille on tehty jotain ikävää, kun niitä ei enää jaksa kiivetä. Joutuu jo aina vaan useammin ajamaan kotikerrokseen hissillä.

En siis tykännyt vuodesta 2017, jonka varmaan huomasitte vuodatuksesta edellä. Mutta kyllä suosittelen jokaiselle toiselle ihmiselle liikuntaa sateista riippumatta. Ja kuntosaleillakin saa käydä. Ja kotona saa heilutella puntteja ja venyviä kuminauhoja, kunhan ei kumi irtoa ovenkahvasta ja ammu otsaan. Se kuuluu etenkin vanhemman ihmisen eli seniorin tehdä noita lihasten rasitteluita, ettei lopu elo liian aikaisin ja jaksaa paremmin mennä ja kulkea.

Nyt yritän kerätä asennetta tulevaa vuotta ajatellen. Siitä ei voi tulla kuin parempi! Olen luvannut itselleni (kuten aiempinakin vuosina), että puuhailen, kuntoilen, harrastan, olen iloisempi ja parempi ihminen kuin ennen. Ja tuskin taaskaan pystyn noita lupauksiani pitämään! Mutta aion yrittää! Taas!

OTTAKAATTEN VUOSI 2018 INNOLLA VASTAAN! 
Muistakaa kuntoilla ja pitää sateenvarjo käsillä! 

PS. Onneksi vuosi oli edes Suomelle hyvä, kun tuli 100 vuotta ikää täyteen! Se oli iso ja positiivinen asia. 
 
     
Photo by Daniel Olah on Unsplash

2 kommenttia:

  1. Tuossa miten kuvailit kerrostalon huonosti mukautuvaa lämmitystä, niin varmaan kannattaisi vinkata isännöitsijälle, että teettävät patteriverkoston perussäädön. Viime talvena yritin säästellä lämmityskuluissa, mutta fleecetakin ja villasukat ottaisin mieluummin muualla käyttöön kuin kerrostaloasunnossa. Toivottavasti tämä vuosi on ollut parempi kuin 2017. Vuosissa 2020-2022 ei tainnut myöskään olla hirveästi kehumista. Tsemppiä tulevaan! https://hls.fi/palvelut/patteriverkoston-perussaato.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun kommentoit tuota vuosiyhteenvetoani! Kyllä on maailman kelit heiluneet tuonkin kokemuksen jälkeen. Onneksi taloyhitön viisaat hallituksen jäsenet ovat tuon kirjoitukseni jälkeen jo kaksi kertaa hoitaneet patteriverkoston säädöt. Sittemmin on talviongelmilta selvitty, jopa viime vuoden hurjina sähkönhinnan kourissa. Aurinkoa sinun kesääsi!

      Poista