/>/> VANHUS STADISSA: Piisaako muisti ja onko värillä väliä?

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Piisaako muisti ja onko värillä väliä?

Joka paikassa kohkataan muistikapasiteetista ja väännetään kättä mega-, giga- ja teratavuista! Mutta kuka miettii tämmöisen vanhuksen muistia, joka on katoavaa kansanperinnettä? Tai jos ei aivan perinnettä, niin himskatin tärkeää tavaraa. Oli sen määrä sitten kilo- tai teratavuissa!

Se on ihmisen harmaasolu aika tarpellinen hitunen! Sitä on tarvittu melkoisen paljon elettyjen vuosikymmenten aikaan, mutta nyt siitä onkin tullut katoava luonnonvara. Kyllä on virkamiehelle ja umpivihreälle ihmiselle liito-orava ja saimaannorppa vaan ne elämääkin tärkeämmät jutut, mutta kuka on huolissaan minun muististani ja siitä päästä, jossa sen pitäisi asua?

Kyllä ennen pasahti hetkessä päähän Tauno Palon, Ansa Ikosen, Tom Cruisen ja Marilyn Monroen nimet kun vaan kuvan näki, ei tarvinnut pitkään miettiä ensi nuottien soidessa Paul Ankan, Tony Bennettin ja Henry Theelin nimeä, naapureiden nimet napsahti kuin hyllyltä, osasi kertoa minä vuonna asui missäkin, reitti toiselle puolelle kaupunkia löytyi kevyesti, kesken olevan kirjan nimi oli hetkessä mielessä ja mitä on tullut luetuksi viimeisten vuosien aikana, maitopurkin hintaa ei tarvinnut odotella pitkään ja vaikka mitä muuta. Tieto kulki ja löytyi nopeasti niistä muutamista aivosoluista, joita minulle oli syntymässä suotu! Ja ennen kirjoittaessa menivät kirjaimetkin oikein päin. Nyt eivät enää mene! Kyllä on korjausnappi tärkein nappi kirjoituslaitteessa!

Mutta entäs nyt? Jos ei olisi nörtti-insinööri keksinyt älykköpuhelinta ja siihen kalenteriohjelmaa, en tietäisi kuka olen, missä olen ja missä minun pitäisi kulloinkin olla! Teki nörtti hyvän työn! Mutta kyllä on harmaan massan toiminnot hiipumassa, varmaan väri on päässä sisälläkin haalentunut kun on kerran ohimoilla ulkonakin jo harmaata. Kysynpä, onko harmaaväri siirtynyt pään sisältä ulos? Onko värillä väliä ja sillä, missä se on?

Ei muistu enää mieleen paikannimet, knoppitiedot, julkimoihmisten nimistö saati tuttujen, mitä pitää milloinkin tehdä, ei tule avaimet mukaan, missä on puhelin, kuka asuukaan naapurioven takana, mitä minä tein ja milloin ja missä! En sano enää miljonääriohjelmaa katsoessa, että "Kyllä olisin tuonkin tiennyt!". Useimmin toistuvia lauseita alkavat olla "En minä muista!", "Odota, kun googletan!" ja "Mikä hitto se olikaan taas se salasana?". Tuossa se nörtti mokasi kun keksi salasanat! Eihän niitä voi kukaan muistaa! Vai siksikö se onkin se sala!

Hämmentääkö outo tilanne? Miettikääpä. miltä minusta näillä harmailla tuntuisi muutaman vuoden takainen juttu! Lähisukulaiseni toi maailman matkoiltaan Suomeen auton, jossa oli ratti väärällä puolella ohjaamoa eli autokin oli tottunut kulkemaan väärällä puolella tietä. Kun kerran pääsin kyytiin ja istuin etupenkillä ns. kuskin paikalla, niin nykyisellään olisin ollut aivan hukassa! Ei rattia, haparoi siinä sitten ilmaa, auto vaan kulkee, kuka ohjaa, mitä minun pitäisi tehdä? Tuolloin oli kuitenkin päässä sisällä nykyistä enemmän harmaata ainetta ja tilanne oli jotenkin ymmärrettävissä. Nyt olisikin jo paljon vaikeampaa hahmottaa tuommoista tapahtumaa!

Ennen tykkäsin tummista, vaaleista ja ristiverisistä väreistä. Siis päässä ja useinmiten pään ulkopuolella! Nyt harmaasta, etenkin jos se on päässä sisällä ja toimii!

Voisiko joku nörtti tai aivotohtori keksiä, miten päähän voisi sisälle lisätä harmaata väriä! Kyllä nykyisin sapettaa, kun vaan muistaisi mikä!

Harmaana on HYKSikin!



6 kommenttia:

  1. Tuota on liikkeellä runsaasti. Keinoälyä on tulossa entistäkin enemmän laitteisiin, autoihinkin. Olisikohan onnellisuuden salaisuus huono muisti ja hyvä terveys : )

    VastaaPoista
  2. Tuo onnellisuuden salaisuuden määritelmä osuu varmaan oikeaan! Yrittäkäämme ensisijaisesti muistaa ne oikeat ja tärkeät asiat! Minulla ne ovat pääasiassa: avaimet, lompakko (aika tyhjä) ja puhelin ,kun astun ovesta ulos. Yritän tarkastaa ne yleensä ennenkuin painan oven takanani lukkoon. Aina en ole muistanut! Siis tarkastaa!

    VastaaPoista
  3. Huippua analyysia ja sanailua jälleen! SALAsana!

    VastaaPoista
  4. Mieluusti vaihtaisin lisääntyneen parrankasvun harmaiden aivohitusten kasvuun! Se helpottaisi jopa aamutoimiakin! Mutta ei ole hyvä kun ei muista! Ai niin mitä?

    VastaaPoista
  5. Nippelitiedon osaamisella ei monesti ole mitään merkitystä sen kannalta tai suoraa suhdetta siihen, elääkö hyvää ja nautinnollista elämää. Historiaa opiskelleena huomasin, että ei se pikkutiedon osaaminen tehnyt ainakaan sen parissa työskentelevistä yhtään sen fiksumpia tai onnellisempia ja ei näytä koko ihmislajikaan oppineen järkevämmäksi tai armoa tuntevammaksi, vaikka kylmät faktat olisivat sodista sun muista saatavilla. Eniten merkitsee omasta mielestäni juuri se, että ihminen tuntee olonsa hyväksi, seesteiseksi ja onnelliseksi. Oli muisti muuten millainen tahansa. Kuolemakin tulee varmaan vastaan mielenkiintoisena seikkailua, jos ei muista pelätä. Pelko turhasta on kai se ihmismielen pahin tuote. Mutta mitä tulee salasanoihin, suht tärkeä homma käytännön kannalta, niin nehän voi aina kirjoittaa muistilapulle ja panna piiloon... Tietysti pitää muistaa, minne muistilapun pani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitat todella asiaa! Jos ihminen olisi aivan oikeasti ajatteleva ja fiksu eläin, olisi syy-seuraussuhteet opettaneet jo aikojen saatossa käyttäytymään oikein. Kuitenkin soditaan ja tehdään monensortin tössöntöitä, eikä siihen auta sanominen, että minä en tiennyt.

      Ja toteamuksesi ihmisen onnellisuudesta muistilla tai ilman, osuu niin nappiin että! Ihminen rakentaa itse onnellisuuden tunteensa ja elää sen mukaan. Ja toivottavasti nauttii!

      Poista