/>/> VANHUS STADISSA: Metsä kutsuu vauhdilla ja pakoon helteestä

maanantai 25. heinäkuuta 2022

Metsä kutsuu vauhdilla ja pakoon helteestä

Oli alkamassa käännekohta sääoloissa, luvassa oli seuraavana päivänä hellettä. Kaikkien kaipaama kesä-kesä olisi lopultakin täällä koto-Suomessakin. Se tietäisi kotona Helsingissä asunnon lämpötilaa, jota voisi verrata huonohkon saunan lämpöön. Jatkuva kuumuus sisätiloissa, ilman mahdollisuutta viilennykseen, olisi  tukkoisille sepelvaltimoille uhkaavan kohtalokasta. Ei tarvinnut paljon pohtia toimenpiteitä, reppu "selkään", tavarat kantoon ja ajoneuvo liikkeelle kohti Savoa ja ilmalämpöpumpulla varustettua mökkiä.

Ja matka sujui ja ei sujunut, mutta melkoisen hankalaa se oli. Ei tuntunut haittaavan suomalaisia henkilöautoilijoita polttoaineen hintojen nousu ja valtakunnan rekka-autot olivat joukolla liikenteessä. Eli tiet olivat täynnä kulkijoita. Ralli- ja formulahengessä ajettiin kilpaa ja ohi piti päästä aina seuraavasta ja seuraavasta ja seuraavasta ja... Kun itse ajeltiin säätimellä perinteisesti pari kilometriä yli nopeusrajoitusten, sujahteli jatkuvasti ohi joku tieohjus reilua ylinopeutta. Useimmin ne olivat merkiltään Audeja, Bemareita ja Skodia. On varmaan kirjattu noiden merkkien omistajaehtoihin vaatimus aina ohittaa, jos edessä on joku muu kuin hirvi tai karhu. 

Mutta hengissä selvittiin mökille ja lämpöpumpun viilentämään sisätilaan. Sai lämpö nousta aivan rauhassa parina päivänä +30 Celsius-asteen tuntumaan. Ei puristanut rinnasta onneksi sisältä, mutta ei myös valitettavasti ulkopuoleltakaan. Oli mukava seurata ikkunasta Turengin Vanhan ajan jäätelötikku kädessä rannassa pulikoivan silkkiuikkuemon pulikointia poikasensa kanssa ja sen jälkeen keskittyä katsomaan iPadilta Netflixistä elokuvaa.

Mutta seurasi se päivä pahimman helteen hellitettyä, kun kotihengetär ponkaisi metsään etsimään luonnon herkkuja. Palatessa oli mukana iso pussillinen kantarelleja, juuri sitä herkuinta kokoa. Raportti mustikkatilanteesta olikin sitten lohduttomampi. Ei ollut enää mustikoita kuin rippeet jäljellä. Oli ollut joku poimurin kanssa liikkeellä ennen niitten kypsymistä. Joku rutjake oli ahneuksissaan häröillyt ennenaikaisesti. Mökkipihalta mustikat on aina kadonneet sorsien suihin, mutta lähimetsissä on liikkuneet kaksijalkaiset. Kyllä en tykkää, kun mustikat kerätään raakoina ja kannat jää marjaan. Ei pidä olla mustikassa puutavaraa mukana, pitää olla marjan puhdas marja.

Oli ennen sorsatkin enemmän ystäviä. Tapasivat tulla mökin ovelle kvaakkumaan lisää pullaa oviverkon välistä. Nyt ei näy otuksia ollenkaan, jää vain iso musta jälki pihalaatoille, kun kehtaavat kakkia siihen eikä järveen. Tuommoisesta en oikein tykkää. Kyllä pitää luontokappaleenkin tajuta, mihin kakitaan ja mihin ei! Joku roti se pitää tuossakin touhussa olla!

Käykää tekin sienestämässä ja mustikassa metsissä! Varokaa karhuja ja muita sen kokoluokan elukoita. Ja pienemmistä varokaa punkkeja! Jos vähänkään pelottaa ja askarruttaa tai valtimot rajoittavat, tori ja lähikauppa on poimintapaikkana myös varteenotettavia. Nauttikaa kesästä, kun sitä vielä on!







6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ei aina onnistu osumaan oikeaan, nyt on kuitenkin niin hektiset marjashowt meneillään, että sattui osumaan ajanhenkeen!
      Kiitos kommentista! 😊
      T. Vanhus Stadissa

      Poista
  2. Kuuma asunto meilläkin! Meinattiin myös lähteä pakoon hellettä. Ollutkin puhetta, että jonkinlainen jäähdytyslaite varmaan pitäisi hankkia. Pienessä ylimmän kerroksen kaksiossa on nimittäin myös melko tukalat oltavat, kun mittari lähenee 30 astetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on meillä monella kaupunkiasujalla tuskaa helteen kanssa. Ilmanvaihto pelaa miten pelaa eikä koneellista viilennystä talossa ole. Meilläkin on ylimmän (kolmannen) kerroksen asunto, jossa on kolme ulkoseinää ja katto, jotka keräävät kuumuutta, lisäksi talon sijainnista johtuen ei läpivetokaan auta juuri mitään.
      Saattaa käydä niin, että pitää tulevaisuudessa jonain kesänä hankkia viilennyslaite kotiinkin.
      Toivottavasti löysitte viileän paikan jostain! Hyvää elokuuta sinulle!

      Poista
  3. Todella kuuma ollut meidänkin asunnossa. Nyt tänä vuonna meille tulee ilmalämpöpumppu, joten sen avulla onnistuu se lämpötilan säätö. Mikään ei ole kurjempaa, kuin kuumat oltavat kun ei saa edes nukuttua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon hankinnasta! Oivallinen hankinta. Ilmalämpöpumppu on yksi merkittävimpiä keksintöjä, kun meillä Suomessakin alkavat olosuhteet olla tukalan kuumat kesäisin. Meidän nuorimmaisen taloudessa on myös tulossa alkavalla viikolla pumpun asennus. Heillä on ollut jo parisen viikkoa asunnossa lämpö +20- +28C ilman minkäänlaista viilennyksen mahdollisuutta. Toivottavasti sinulla tulee kesäkeleistää siedettävät pumpun avulla! Hyvää tulevaa kesää!

      Poista