/>/> VANHUS STADISSA: Kesäharrastuksia ja aktiivista puuhailua

perjantai 17. elokuuta 2018

Kesäharrastuksia ja aktiivista puuhailua

Kesä on mennyt mukavasti helteitä pakoillessa ilmalämpöpumpun viilennyksen alla. Ei ole sananlaskun mukaan suutarin lapsella kenkiä, joten ei ole niitä ollut minullakaan. Tai siis on ollut kengät jalassa aina tarpeen mukaan, mutta kesä-Savonlinnan kulttuuri- ja muut kesäriennot ovat jääneet pääosin väliin. Kuten muutenkin viimeisten reilun 40 vuoden aikana.

Muistan vieläkin, kun huhtikuun tienoissa päätin, että tänä kesänä käydään katsomassa kaikki lähiseudun kesäteatterinäytökset ja torilla syödään lörtsyt miltei alvariinsa. Mutta ei se vaan taaskaan mennyt ajatellulla tavalla. Mökin sohva ja lepotuoli ovat olleet rajuimmat huvit, joista on tullut nautiskeltua. Tai nyt taidan kirjoittaa muunneltua totuutta eli fake newsia, kuten yksi presidentti toteaisi, sillä olenhan minä käynyt kotihengettären kanssa kerran Savonlinnasalilla katsomassa operetin Mustalaisruhtinatar. Siinä oli rutkasti näyttelytoimintaa, paljon tuttuja lauluja ja istumapenkissä hyytävän kylmää. Ulkona oli miltei +30 C, mutta varaamaani penkkirivin laitaan puhalsi seinän läpi ilmastointikojeen varmaankin -20 C:n puhuri. Eli on sitä sittenkin nautiskeltu kesähuveista. Ja paleltu!

Stadista lähtiessäni pistäydyin Oulunkylän K-Raudassa sirkkelihankinnoilla. Raahasin laitteen mökille aikomuksenani tehdä aiempien kesien tapaan runsaasti puuaskareita. Tehty on! On sahattu 5 kpl heinäseipään päitä  ja siinä kaikki. Nuo pätkät menivät portaan kaidetarpeiksi. Ei ole kulunut sirkkelin terä. Tuskin edes pölyä on laitteessa. Voisi varmaan palauttaa kauppaan koskemattomana?

Katiskaa uitin järvessä 3 viikkoa. Sain saaliiksi yhden ahvenen, jonka palautin takaisin uimaretkilleen kavereittensa pariin. Muuten katiska keräsi kaislikon reunassa vaan limaa ja kasvien töhnää. Otin sen heinäkuun puolivälissä rantaan, pesin painepesurilla ja nostin varaston seinälle naulaan talvehtimaan. Varaston seinältä löysin 6 vuotta sitten ostamani 3 onkisettiä sisältävän pussin. En avannut. Säästän!

Luonnontarkkailua olen harrastanut hieman. Sohvan vieressä ikkunalaudalla on kiikari, jota on helppo käyttää, kun nostaa vähän päätään sohvalta ja suuntaa okulaarit järvelle. Rantakaislikossa on suhissut. Alkukesästä siellä lauleli suloäänellään härkälinnut. Sitten poikasten kuoriuduttua on rannassa vieraillut joutsenia, hanhia, silkkiuikkuja, sorsia, koskeloita, telkkiä ja naapurin vehnäterrieri Manta.

Liikuntaa olen harjoittanut säännöllisesti kerran kolmessa kuukaudessa. Kerran ajoin polkupyörällä Pöntönharjun lenkin 8 km, takapuoli tuli kipeäksi. Toisen kerran kävelin lähimetsään mustikoita katselemaan. Konttasin hetken varvikossa ja totesin homman turhaksi. Palasin sohvalle. Jonkun mökille jättämällä minulle liian lyhyellä golfmailalla yritin löydä pihatieltä käpyjä metsään, mutta lopetin 20 kävyn jälkeen, kun selkääni alkoi koskea. Palasin jälleen sohvalle.

Arvioin loistavan, 30 vuotta sitten mitatun kuntoni säilyneen entisellään kuuman kesän ansiosta, joten olen todennut liikunnan toistaiseksi tarpeettomaksi. Ehkä syksymmällä palattuani Stadiin, ajan pikkumutkan citypyörällä, jos semmoinen sattuu joltain asemalta löytymään. Aloitan sitten kunnon ylläpitämisen. Kunnolla!

Suurin harmini on ollut, ettei saunan lämmittäminenkaan ole jaksanut innostaa. Aiemmin se on ollut mökkeilyn suurimpia nautintoja. Mutta kun ulkona on yhtä lämmintä kuin saunassa, ei hommassa ole ollut mitään mieltä. Uimassa olen käynyt säännöllisesti 20 vuoden välein. Tuo vuoro ei ole osunut tälle kesälle, vaan sen aika on vasta 2024. Odotan innolla, että vedet lämpenisivät tuohon mennessä.

Eli kesä on mennyt kertomallani tavalla pikkusen puuhaillessa - siis pääosin iPadia välillä lataillessa ja sitten nettiä selaillessa. On se vaan tuommoinen tablettilaite oiva peli! Ei tule riehuttua turhissa hommissa.

Hyvää loppukesää kaikille muillekin puuhailijoille!

Tämä kuva on kyllä Saimaalta, mutta naapuriselältä. Huomasin, että oman kaislikon kuvia löytyi tietokoneeltani noin 1500 kappaletta, joten oletin näyttäneeni aiemmin niistä muutaman jo teillekin.



8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä ei ole sopivaa lukijan kuolla nauruun, kun bloginpitäjä puuhailee hikipäässä erilaisten kesäpuuhien parissa. Aurinkoa toivotan kuitenkin kaikin voimin!

      Poista
  2. Tätä lukiessa tulee kyllä kesää ikävä! On huoletonta ja rentoa aikaa omasta mielestäni. Ainakin ihanteellisesti.. Täällä myös kyllä hikoiltiin viime kesänäkin niin kovasti että totesimme, että nyt ensi kesäksi tulee jäähdytyslaite. Eihän tästä muuten tule mitään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että Aada, minkä teit! Nyt meitä on sitten ainakin kaksi, joilla on armoton ikävä kesää. Nyt on elettävä uneksien 3-4 kuukautta ja nähtävä sielun silmin kauniita kesäpäiviä.
      Ja hankkikaa ehdottomasti ilmalämpöpumppu ja nimenomaan semmoinen, jossa on sekä viilennys että lämmitys! Semmoisella jatkaa kesää molemmista päistä. Mutta vinkkinä: Muistakaa tilata se ajoissa, ettei se jää kesän ruuhkiin!
      Mukavia kesäunelmia ajatuksiin ja kivaa kesän odotusta!

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa viisaalta päätökseltä! Nyt kannattaa vaan toimia nopeasti, että laitteen ehtii saada vielä ennen syksyä.
      On se vaan niin oiva laite! Tsemppiä kesään teille!

      Poista
  4. Tuo ilmalämpöpumppu varmasti on ihana apu etenkin kesällä! Meillä olisi kova tahto viettää mökillä enemmän aikaa, mutta siellä on todella kuuma kesäisin. Siihen pitäisi tosiaan ratkaisu löytää. Ihana lukea näitä postauksia erilaisista kesätouhuista. Kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hannele! Meillä varmaan mökillä tukehtuisi ilman lämpöpumpun viilentäviä henkäyksiä. Ennen pumppua piti pitää kaikki ikkunat ja ovet ulos auki öisinkin. Kerran käveli sisään keskellä yötä vasikan kokoinen susikoira, Siinä meinasi henki salpautua lopullisesti. Onneksi koira oli ystävällismielinen ja kiltti. Tehkää tilaus pumpusta mitä pikimmin, sillä ensi kesänäkin pumput ja asentajat ovat varmaan melko lujassa. Lämmin kiitos kommenteistasi ja kivaa kesänodotusta!

      Poista