/>/> VANHUS STADISSA: Kuka särki 10-ratikat?

tiistai 27. lokakuuta 2015

Kuka särki 10-ratikat?

Arvatkaahan mitä? No, minäpä kerron! Olen viimeisen viikon aikana laiskuuttani, tietenkin, ajanut raitiotievaunulla eli ratikalla eli raitsikalla eli skurulla eli sporalla eli mikähän muu se mahtaa ollakaan nimeltään. Mutta numero on kuitenkin 10.

Noin puolet kerroista olen seisonut käytävällä ja puolet istunut leveällä perälläni kapealla penkillä. Yleensä kyllä seison, mutta kun selkää tuntuu särkevän melkein alvariinsa. Silloin sitä painaa ahterinsa mielellään penkkiin jos vain nuorilta (20-40-vuotiailta) ehtii. Ne kyllä yleensä ehtii ensin! Niillä kun perä ja penkki keskustelevat keskenään paremmin kun leveys täsmää.

Minulle  ei ole muuten koskaan selvinnyt, kuka saa istua niissä vanhusten penkeissä,  kun niissä on aina niitä nuoria. Pitääköhän vanhan ihmisen päästäkseen niihin penkkeihin oikeutetusti istumaan,  olla aina kävelykepin kanssa liikkeellä tai olla muuten vaan raskaana vanhuksena? Onkohan niihin penkkeihin jokin ikäraja, joka ei tietenkään koske noita nuoria?

No sitten siitä varsinaisesta otsikon kysymyksestä. Kun se nykyään rynkyttää! Ja välillä melko pahastikin. Kun lähtee liikkeelle, se ikäänkuin sutiaa niinkuin minun lapsuuteni mopo, jossa oli aina sileät renkaat. Se suhisee ja sähisee ja rätisee niin kuin hinkuyskäinen pölynimuri tai kadunlakaisukone. Sitten kun ollaan vauhdissa ja pitäisi hiljentää, se alkaa nykiä ja vinkua ja kitistä ja rutista. Minun mopokin teki noin joskus aikoinaan, mutta kun öljysin jarrukengät niin ei enää kitissyt eikä nykinyt jarrutuksessa. Se ei tehnyt mitään! Ei edes hidastanut vauhtia ennenkuin varaston seinässä. Sekin koski!

Mutta kun ratikka nykii niin, että vanha ihminen töytäilee seistessään pitkin kiinnipitotankoja ja penkin selkänojia. Se suorastaan jopa ahdistaa ja välillä käy kipeääkin. Ei se ole kivaa kun ei tiedä milloin tulee lähtö! Enkä tarkoita tuonne Ylös, vaan ratikan tuulilasiin tai kauniin rouva helmoihin tai mikä vielä pahempaa tämmöiselle vanhalle miehelle, ryntäisiin. Siinä sitä saa selitellä silmäkulma mustana tai nenä verillä, etten minä tarkoittanut kun se oli tuo kuski.

Voisiko arvoisa 10-ratikan huoltohenkilö virittää hieman tasaisemman menon meidän omalle reitille! Laita vaikka öljyä ja rasvaa laakereihin ja jarrukenkiin! Kiitos etukäteen! Saan jättää naapurin pojalta ratikkamatkalle lainaamani jääkiekkosuojukset pois kun ne hiostavatkin vanhaa kroppaa niin pahasti.


Kiinassa ollaan edelleen valokuvissa!                                  vanhusreissussa.blogspot.fi

Tässä Pekingin Staran puhtaanapitomies ajoneuvoineen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti