/>/> VANHUS STADISSA: Seniorin tietolaitteet ja osaamisen ongelmat

tiistai 13. tammikuuta 2015

Seniorin tietolaitteet ja osaamisen ongelmat

Tänään polkaistiin sitten käyntiin Enterin tieto-opastukset Lasipalatsilla. Kävijöitä riitti tasaiseen tahtiin. Tuli vaan taas jotenkin ahdistunut olo nykymaailman suunnasta tietomaailman suhteen!

Monella seniorilla on käytössään vanhat laitteet ja vanhentuneet ohjelmat. Sitten on niitä joilla on puolestaan aivan tuliterät pelit ja pensselit. Ja kun kumpikaan vaihtoehto ei oikein toimi eikä mene kunnolla nappiin!

Seniori saattaa olla sinut vanhan masiinansa kanssa, mutta kun se on täynnä ohjelmia ja järjestelmiä, joita ei enää vanhentuneina päivitetä! Virukset ja kaikensortin haittaohjelmat suorastaan imaisevat itsensä tuommoiseen koneeseen. Sitten ei ohjelmat tietenkään pyöri ja kone takkuilee alvariinsa. Näyttö tulvii kaikenlaisia ilmoituksia päivityksistä ja pelottelee maailman pahuudella ja monilla uhkilla. No mitäpä niille tavallinen maallikko osaa tehdä kun asiantuntijoillakin menee usein sormi suuhun!

No entäs sitten ne uutuuttaan hohtavat pelit! Tänäänkin tapasin seniorin, jolle oli myyty tablettilaite kun se on kerrotun mukaan niin älyttömän helppo käyttää. Operaattorin myymälässä oli laitteeseen asennettu SIM-kortti ja lähetetty asiakas kotiin. Ohjeita ei ollut, PIN-koodi oli varmaan jonkin paperin tekstien suojissa ja opastusta ei tarjottu myyjäliikkeessä eikä operaattorilla. No eipä tuolla masiinalla sitten päässyt maailmalle! Siinäpä sitä porukalla mietittiin sitten miten tilanne ratkaistaisiin. Ja eikun asiakas lähetettiin PIN-koodin metsästykseen! Sitten on koneen uusimista pohtivia, jotka on peloiteltu Windows 8:n mahdottomuudella. Mutta senkin kanssa tulee juttuun kunhan se viritetään käyttäjän tarpeisiin sopivaksi.

Olen viime viikkoina saanut vastailla monensortin gallupeihin, jotka ovat kosketelleen mm. hyvinkin yksityiskohtaisesti netinkäyttöä. Mitähän uusia nettikoukkuja mahtanevat juonia? Viimeisen gallupin perusteella tulee ainakin älypuhelimiin kohta mainoksia kun käppäilee kylillä. Niin oli viimeksikin niin yksityiskohtainen kysely ettei se muuta voi tarkoittaa. Älä sitten säikähdä jos K-Marketin maitokaapilla kännykkä suosittelee Sinulle Arlan 1 litran jogurttia kun se on juuri tänään tarjouksessa ja vain Sinulle tällä hinnalla!

Ja pankkiinkaan ei nykyään pääse kuin netin kautta. Pankkineidit ovat kadonneet ja konttorien ikkunoissa on ainoastaan kiinteistövälityksen mainoksia. Ja kun yrität googlata jotain juttua, joudut ensin tutkimaan toistakymmentä mainosta sukista huulivoiteisiin ja muihin elintärkeisiin tuotteisiin. Lehdet mainostavat ilmestyvänsä entistä enemmän nettilehtinä. Tv:n katsominenkin siirtyy vähitellen nettiin. Ja vaikka mitä muuta isompaa ja pienempää muutosta on tulollaan netinkäyttäjän vaivoiksi ja harmiksi!

Tähän kun heittää peliin vielä erilaiset yhteystavat kuten SIM, WiFi, nettitikku, Mokkula, Bluetooth, langaton verkko, muu verkko, kotiverkko, yleinen verkko, katiska (ai niin eihän se kuulu tähän!), routeri, reititin, laiteparittelut, oma verkko, naapureiden verkot ja mitä kaikkea muuta! Rakentele siinä näppärästi sitten asiaa tuntemattomana yhteyksiä maailmalle!

Ihmisiä ajetaan nettiin kuin käärmettä pyssyn piippuun! Mutta mitä sitten kun ajatellaan että monella seniori-ihmisellä ei ole valmiuksia hallita näitä ihmeellisiä tietovehkeitä, ohjelmia, sovelluksia, appseja, päivityksiä ja mitä niitä onkaan? Kun ei nuoretkaan ja kokeneetkaan netinkäyttäjät pysy kaikkien koukkujen perässä!

Onneksi kylillä, kujilla, kaupungeissa ja monissa yhteisöissä on auttavaisia ihmisiä, jotka jelppivät ongelmissa! Pääkaupunkiseudulla kannattaa lähestyä Enterin opastuspisteitä, joiden tiedot löytyvät tietenkin nettisivulta      https://entersenior-fi.directo.fi/enter-opastaa/ .
Ja jos tuo osoite on hankala niin etsimällä Googlesta Enter ry niin pääsee sivuille!

Niin tuon verran ainakin on pakko osata tai sitten täytyy kilauttaa kaverille, joka osaa!

Iloa, riemua ja sitkeyttä tietovempeleitten maailmaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti