/>/> VANHUS STADISSA: Onko talvi talvi vai ei ja nauttiako siitä vai ei?

tiistai 6. tammikuuta 2015

Onko talvi talvi vai ei ja nauttiako siitä vai ei?

Taas on laitettu pieni ihminen vaikean valintatilanteen eteen! Sitä ei aamulla osaa tietää onko laitettava välihousut vai lyhyemmät kalsarit, yksi paita vai kolme paitaa. Säänhaltijan lämpötilan säätökampi heiluu hervottomana kuin Tallinnan laivan hytissä lämpötilasäädin.

Kelit vaihtuvat vuorokauden sisällä ilman suurempaa tuskaa. Se voi olla aamulla lämmin tai kylmä eli +5 C tai -15 C. Sitten voi sataa vettä tai paistaa aurinko. Uloslähteminen on silkkaa uhkapeliä vaatetuksen suhteen. Ainoa mikä on varma on hiki vaatteitten alla. Se kun vanha mies hikoilee oli päällänsä vaatteita hyvin tai hyvin huonosti, lämmintä tai viileää, kerroksilla pukeuduttuna tai ilman, villaa tai puuvillaa.

Ensimmäiset hiet koetaan jo eteisessä pukeutumisvaiheessa. Siinä menee varttitunti arpoessa karvalakin, pipon ja lippalakin välillä. Lippalakeissakin on vaihtoehtoina korvallisilla varustetut, ilman korvallisia ja sitten vielä kesäisempi malli HIFKin logolla. Sitten arvotaan takkia eli pitääkö olla vedenpitävä, lämmönpitävä, lämpöä luovuttava, kevyt, raskas, pitkä vai lyhyt. Tuossa on valinta kohtalaisen helppo kun ei ole kuin kesätakki ja talvitakki. Tai no onhan se yksi 60-luvulta säästynyt ulkoilupuvun takki, jolla saa herätettyä kanssaulkoilijoiden kiinnostuksen kun se kahisee ja kumisee kuin pelti. Ja tuntuukin siltä. Ei nimittäin taivu enää edes tuulessa. Se on pesty kovaksi.

Pihalle astuminen on aina uhkapeliä kun ei tiedä pitääkö suojata silmäkakkulat vedeltä vai lumelta. Ja pitääkö puristaa rystyset valkoisina ovenkahvaa ettei tuuli vie tai tuo. Ensimmäinen askel pihalle askarruttaa myös kun pitää miettiä kaatuako liukkauden takia selälleen vai mahalleen. Vai voiko luottaa pihan pinnan pitoon. Kaatumissuuntaan vaikuttaa usein se mitä on käsissä tai taskuissa. Jos puhelin on rintataskussa kannattaa useinmiten kaatua selälleen niin ei tule kallis puhelinvahinko. Roskapussit käsissä kannattaa kaatua eteepäin niin ne lentävät sopivan kauan omasta rungosta eikä vaatteet sotkeudu. Paras on kun ei tarvi kaatua ollenkaan. Se on helpointa ja halvinta.

Mutta kyllä tänään pitää nauttia kun on kipakka luistamaton keli ja taivaan pihavalo paistaa täysillä. Taidanpa laittaa kaiken lämpimän päälle paitsi huovan ja lähteä sinnittelemään raitille. Ja sitten otan suksisauvat käsiin niin ei lipsauta selälleen eikä nenälleen vaikka raitin pintakin olisi jossain kohden livakampi.

Aurinkoista päivää kaikille! Menkää ulos älkääkä lusmuilko sisällä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti