/>/> VANHUS STADISSA: Miksi ovi on raskas?

torstai 17. toukokuuta 2018

Miksi ovi on raskas?

Kuuluuko kaikkien olla bodareita? Ei jaksa vanhus enää samalla tavalla kuin ennen. Ei ole paukkuja hihassa, ei ole hauis enää kuosissaan, ei nouse kunnolla jalka, ei aina löydy avaimet, ei osu enää asiat silmään, ei pelaa oikein kuulo, jne.

Kyllä on viimeiset vuosikymmenet vieneet ihmisestä jaksamisen ja kykenemisen! On kaukana takana ne riemullisen, kepeän hypähtelyn ajat. Joskus pitää oikein kysyä itseltään, että onko maito painavampaa kuin ennen, vaikka se olisi rasvatontakin. Onko puolenkilon kahvipaketin paino sittenkin ainakin kilon vaikka pannuun tulee sama määrä kahvia kuin ennen. Kyllä on maitopurkin kantaminen kaupasta kahvipaketin ja pullapitkon kanssa rankempaa kuin ennen.

Mutta siitä ovesta! Olen huomannut, että ovet ovat paljon raskaampia kuin ennen, vaikka niissä on kuulemma sisällä pelkkää höttöä entisen täyspuun sijaan. Kun yrittää tempoa isoa nykyovea auki, ei se onnistukaan kovin helposti. Kävin viime viikolla Espanjassa tempomassa ulkomaan viraston ainakin 4 metriä korkeaa ovea. Se olikin riskin miehen hommaa. Ei meinannut aueta ilman apua. Onneksi Suomen virastoissa ovet vielä aukeavat.

Olin hetki sitten syömässä eräässä helsinkiläisessä palvelukeskuksessa. Sinnepä onkin laitettu oven viereen semmoinen alumiinilta näyttävä lista, joissa lukee sisään tai ulos, riippuen mihin suuntaan olet menossa. Sitä listaa kun painat, alkaa ovi aueta itsekseen ja kohtuulliset jalat omaava ehtii siitä kulkeakin. Rollaattorin ja pyörätuolin kanssa on oivallinen mahdollisuus jäädä väliin. Se ei ole oikein hyvä, mutta onneksi apua neuvonnassa on aina lähellä!

Pitänee lähteä salille hankkimaan niitä kadonneita lihaksia! Ja sitten lauantaina kauppaan maidon ja kahvin ostoon uusin lihaksin.

Lämmintä ja voimallista viikkoa kaikille!


4 kommenttia:

  1. Niin niin (huokaus), raskaat ovet ja väärin tehdyt portaat! Eivät enää osaa tehdä portaita, jotka eivät hengästytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura kommentistasi! Meillä on ilmeisesti talossa saman valmistajan portaat. Kuulisitpa vaan miten ne hengästyttää! Ei meinaa avain osua lukkoon välillä. Mutta taaperrettava vaan on. Terkkuja ja aurinkoista kesää!

      Poista
  2. Hyvä tuo itsestään aukeavat ovet. Ja jos hätä tulee niin joku on paikalla. Meidän muorille on mietitty senioriskootteria, mutta tuota juuri mietin miten ovet aukeavat useammassa paikassa.
    https://juro.fi/mallisto/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna kommentistasi! Kyllähän tuo julkisilla paikoilla ja rakennuksissa liikkuminen on turvallista koska aina sieltä löytyy joku auttamaan oven avaamisessa. Isommissa paikoissa ovet alkavat olla jo automaattisesti avautuvia. Se on kyllä hieno juttu erityisesti heikompi kuntoisille ja apuvälineillä liikkuville.
      Hyvää kesää sinulle!

      Poista