/>/> VANHUS STADISSA: Rooma, ikuinen kaupunki - 2. Kirkkoja

maanantai 15. toukokuuta 2017

Rooma, ikuinen kaupunki - 2. Kirkkoja


On se roomalainen ollut ennen ja nykyäänkin ilmeisen uskontoon taipuvainen ihminen! Siinä jäävät meidän kotimaamme uskonnon harjoittajat toiseksi. Tai ainakin näin voisi kirkkojen määrästä päätellä. Ja on ollut monensortin pensselinheiluttajaa ja kaivertajaa asialla kirkkojen rakennushommissa. Mutta kyllä ovat Rooman kirkot sisältä katsomisen arvoisia kaikkine taideaarteineen. Kauniita kuin mikä!


Roomaan on tehty niin monimutkaista ja satoja vuosia kestäviä palvontapaikkoja, että pois se meistä. Kotomaassa ei ole suomalainen kirkonrakentaja tarvinnut muuta kuin veistokirveen ja päresahan. Siinä ei ole turhaan kruusailtu kun on rakennettu huonetta, jossa saa hiljentyä ja veisata virsiä. Ja pieniä ovat meidän huoneet roomalaisten rinnalla paitsi tietenkin Kerimäen puukirkko.

Roomalainen kirkonpykääjä on kaivellut kivenhakkausvälineineen monensortin vänkkyrää saleihin ja maalarimestarit on käyttäneet enemmän värejä tauluihin ja alttareihin, mitä Tikkurila Oy on tarjonnut olemassaolonsa aikana sävyjä yhteensä. Ja alttareita on joka kirkossa jonkinmoinen määrä.

Että osaa olla mahdoton ero uskonnon harjoittamispaikoissa vaikka ollaan samalla mantereella. Nostan hattua kyllä molemmille suunnille - etelälle ja pohjoiselle. Kummallakin on omat hyvät puolensa! Se on uskonasia sanan varsinaisessa merkityksessä.

Seuraavaksi kuvia roomalaisten uskonsalien ulko- ja sisäpuolilta. Kaikkia kuvauskohteita en valitettavasti osaa nimetä.








Pietarinkirkko Vatikaanissa

Panteonin julkisivu

Pantheonin sisäänkäynti

Pantheon sisältä

Pantheonin pääalttari

Seuraavat kuvat ovat Santa Maria degli Angeli e dei Martiri - kirkosta. Kirkko sijaitsee Piazza della Repubblican reunalla lähellä Terminin rautatieasemaa.

Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri









Lisää Rooman kuvia tulossa ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti