/>/> VANHUS STADISSA: Hiki päässä kirjastoon ja historiaan

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Hiki päässä kirjastoon ja historiaan

Se sai kevät meikävanhuksenkin liikenteeseen oikein polkupyörällä! Kyllä siinä tuli ihmisille iloa silmiin kun ylipainoinen vanhempi mies polkea vinttasi selkä märkänä kohti Stadin keskialuetta. Vihreä reppu lisäsi kierrettä kuntoilusuoritukseen hiostamalla jo muutenkin kostuvaa selkää. Välillä kävi mielessä jo sekin, että mahtaakohan reilu vuosi sitten selkärankaan upotetut titaanitangot ja -ruuvit olla ruostuvaista sorttia?

Rikhardinkadun kirjasto
Mutta lopulta pääsin perille Rikhardinkadun kirjastoon kuin suihkussa käyneenä. Kohteena ollutta kirjastoa kutsutaan stadilaisissa piireissä tuttavallisemmin Rikun kirjastoksi. Mainittu kirjallisuuden lainapaikka sijaitsee Helsingin keskustassa historiaa henkivässä talossa. Kirjasto on avattu jo 1.9.1882. Laitoksen anti yleisölle on sijoitettu kolmeen kerrokseen ja kerrosten välisille tasanteille. Koko paikka henkii silkkaa historiaa huolimatta monen aikakauden kirjallisuudesta, lehdistä, videokirjastosta ja äänilevyistä. Laina-aineiston tarjonnassa on huomioitu monipuolisen kirjaston vaatimusten mukaan myös nykyaika.

Kyllä historiaa on hienoa katsella! Ja etenkin kun vanha rakennus on säilytetty ikäisessään muodossa. Se kun nykyihmistä usein vaivaa into muuttaa historiallisen rakennuksen sisältö valkoisen suoraviivaiseksi toimitaloksi. Onneksi Stadin päättäjät ovat Rikun kirjaston osalta ymmärtäneet vanhan merkityksen!

Olen aina ollut melkoisesti lätkässä (näin meillä päin sanottiin kun oltiin ihastuneita johonkin!) vanhoihin kaupunkeihin. Kun olen onnekseni saanut retkeillä Keski-Euroopan historiallisissa  vanhoissa kaupungeissa, olen aina ensimmäiseksi hakeutunut pälyilemään ja aistimaan noita vanhojen rakennusten reunustamia katuja ja kujia. Sain jopa hieman silmistä valuvaa hikeä poskilleni kun hivelin Wienin lähellä pienen kirkon viereisellä aukiolla vanhaa Rooman vallan aikaista tien merkkipaatta. Paasi oli ollut tuolla paikallaan ainakin parituhatta vuotta. Tuo sileäksi käsien kosketuksista hioutunut kivi oli minulle uskomaton kokemus!

Mutta myös Helsingissä on hienoja rakennuksia ydinkeskustassa ja kaupungin eteläkärjessä. Kun liikutte Stadissa, katselkaa tarkemmin ympärillenne ja käykää sisällä noissa historiaa henkivissä julkisissa tiloissa! Pohtikaa, mitä nuo tilat voisivat kertoa Teille! Älkää ihmetelkö jos silmiinne tulee hikipisaroita! Älkää säikähtäkö sitä, sillä se liittyy kunnioitukseen menneitä aikoja ja tapahtumia kohtaan!

Rikun sisääntuloaulassa on usein taidenäyttelyitä


4 kommenttia:

  1. Mukava vierailla historiallisissa paikoissa blogisi välityksellä. Virkistävää suomen kielen käyttöä, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kivasta kommentistasi! Pidän todella kauniista rakennuksista ja paikoista, mutta kuvaaminen on usein unohtunut. Silloin ei oikein pysty välittämään tuntoja noista paikoista riittävän hyvin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos infosta ja kuvista! Helsingissä lapsuuden ja varhaisnuoruuden asuneena ei tullut tällaisia ajateltua, mutta nyt kun suunta näyttäisi käyvän Helsinkiin, ehkä pysyvästi, niin pitääpä käydä tämä paikka katsomassa. Ja kiinnittää huomiota muuhunkin kuin Engelin pääluomuksiin, joista yleensä pääsääntöisesti puhutaan, kun puhutaan Helsingin historiallisista rakennuksista. Onhan sitä historiaa muissakin, kaikissa ympärillä olevissa rakennuksissa, patsaissa ja koristuksissa. Kaupungit ovat kyllä mielenkiintoisia aikakausien tilkkutäkkejä: eri tyylit limittyvät toisiinsa katukuvassa ja kaupunkisuunnittelussa, ja kuten mainitsit tekstissä, millä perustein jotain säilytetään ja puolestaan puretaan uuden tieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä tulee kuljettua Suomessa usein silmät kiinni, jolloin ei huomaa maamme ja kaupunkiemme kauneutta! Ja Helsinki on erityisen kaunis kaupunki, jonka olen itse huomannut viime viikkoina kun kesä on saapunut maismiin! Nauttikaamme kesästä ja suomalaisesta kauneudesta, oli se sitten upeaa historiaa henkivää tai modernia urbaanimaisemaa! Hyvää ja aurinkoista kesää!

      Poista