/>/> VANHUS STADISSA: Ei auta selailuun enää sylki sormessa!

perjantai 29. tammikuuta 2016

Ei auta selailuun enää sylki sormessa!

Pirtana kun jäin rysän päältä kiikkiin! Tämän jutun alkuperäisversiossa olin sujuvasti käyttänyt sanoja (ohjelma kun piti olla nettisivu), jotka eivät näin vanhukselle olleet oikein sisällöltään avautuneet. Ei sitä voi vanhalta vaatia gigoja kun kilotkin ovat liikaa! Yritin korjata niitä virheilmaisuja tähän tekstiin, mutta kuten arvata saattaa, en siinä täysin tule kuitenkaan onnistumaan. Mutta näillä mennään sanoi pastori hevoskärryssä kinkereille matkatessaan!

Se ei enää ihmiselle riitä, että osaa sormeen sylkemällä selata lehtiä ja kirjoja! Nyt pitää osata selata tietokoneella nettiäkin! Eikä siinä paljon sylki auta! Luulisi, että kun se tieto on tuolla jossain ilmassa pieninä näkymättöminä hitusina eli bitteinä, se löytäisi tiensä ilman venkurehtimistakin tietokoneeseen. Mutta ei! Se vaan pitää ohjata näytölle oikein selainohjelmalla. Se selain on vähän kuin tienviitta, joka osoittaa reitin Ruikonperälle tai johonkin muuhun tärkeään paikkaan.

Riittääkö se vanhalle sitten yksi semmoinen selain? No ei aina riitä, kun yksi selain toimii sujuvasti yhden nettisivun kanssa ja toinen toisen ja niin edelleen. Tämmöinen käsitys on minulle tullut kun olen salaa kuunnellut osaavien puheita.

Mistäkö sen sitten tietää, mikä on hyvä tai mikä huono? No siitä, että se joko toimii tai sitten ei toimi! Ei lennä bitti näyttöön tai masiina jumittuu tai ei tule näköpiiriin toivottua tulosta tai ei pyöri eläväkuva jne. Siitä sen tietää tai ainakin pitäisi tajuta tietää! Joskus sen voi vaan aavistaa kun ei tapahdu mitään! Ongelma on yleensä semmoinen, jota ei tavallinen käyttäjä edes huomaa. Onneksi nuo selaimetkin kehittyvät jatkuvasti!

Kyllä minä vähän tuossa edellä viilailen Teidän linssejänne! Ei ne selaimet nyt aivan noin toimimattomia oikeasti ole. Kyllä ne kaikki pääosin toimivat ja niissä myös lähes kaikki nettisivut. Tahtoo vaan olla monesti makuasia mitä selainta kukin alkaa käyttää omassa koneessaan!

No mikä niistä on hyvä? Jos haluat päästä helpolla, kysy yhdeltä osaajalta! Mutta jos kysyt myös toiselta, hän kertookin, että se toinen selain onkin paras. Ja kolmannella on taas se kolmas. Selaa siinä sitten hermosäikeitäsi kun et saa sen selvempää vastausta! Ja sehän siinä on outoa, että lähes kaikki toimivat miltei yhtä hyvin kaikissa koneissa ja kaikkien sivujen kanssa eli ei siitäkään löydy apua valintaan.

Noita selainohjelmia tungetaan käyttäjille kuin käärmettä pyssyn piippuun. Ja valittavissa on Chromea, Firefoxia, Safaria, Edgeä, Operaa ja varmaan monta muutakin. Minä olen itse sekoittanut pääni lähes noilla kaikilla. Enkä ole tullut hullua hurskaammaksi koko hommassa! Nytkin on auki neljä eri selainta parissa eri masiinassa (iPad ja läppäri). Joka selaimessa on auki joitakin nettisivuja ja monissa jopa samat sivut.

Toimiiko? No toimii, toimii! Olen tottunut jo käyttämään niitä sekaisin, että en edes ehdi huomata mikä ei toimisi tai mikä toimisi parhaiten milloinkin. Eikäpä minun käyttöni ole niin monimutkaista, että siinä suurempia toimintaongelmia kerkiäsi edes tulla! Taidan olla semmoinen seka- tai sekokäyttäjä, joka ei osaa tehdä päätöstä ja vaan valita yhtä!

Mutta olen melkoisen vihainen tuosta moninaisesta tarjonnasta, jota ohjaa kehittäjien joutava kilpailu! Pääasiassa olen vihainen siitä etten osaa käyttää niiden hienouksia. Mutta surfaamaan pääsen! Jos en yhdellä löydä perille, niin sitten toisella! Ja omat vähäiset juttuni saan hoidelluksi niillä kaikilla ja millä tahansa niistä!

Viimeisen vuoden aikana on käyty keskustelua myös Microsoftin käyttöjärjestelmistä! Mikä vanhoista oli  hyvä ja mikä oli huono? Olen käyttänyt niitä siinä järjestyksessä kun niitä on julkaistu, ja aina on kone pelittänyt.

Usein on alussa pitänyt hetken aikaa raapia päätää uuden systeemin kanssa, mutta siitä se on vähitellen taipunut arkirutiineihin! En ole mikään tietokonevirtuoosi vaan tavallinen peruskäyttäjä, ja aina on uusi järjestelmä ollut tavallaan helpompi käyttää. Enemmän päänraapimista on aiheuttanut yleinen ohjelmistojen ja lisäosien  kehittyminen ja monipuolistuminen.


Mutta näillä selaillaan, surffaillaan, kirjoitellaan, pyöritellään kuvia, tehdään taulukoita ja tehdään vaikka mitä! Ja paperin määrä vähenee pöydällä! Onneksi ja toivottavasti!



PS. Ja Anttilan Raimolle suuri kiitos Ikinörttiin kirjoittamastaan vinkistä Excelin käytöstä pankkitapahtumien analysointiin! Olen karvalakkikäyttänyt Exceliä siitä asti kun se on ollut Suomessa ja nyt tuli tuokin tieto vasta minulle. Tosin onhan tuohon oma osansa pankin nettitiliotteenkin monipuolisella tulostusmahdollisuudella, jota en ole aiemmin huomannutkaan! 


4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitoksista. Poistin edellisen kommenttini, koska siihen jäi, kiitos näiden hipaisunäppäinten, paljon kirjoitusvirheitä.
    Halusin vaan tuoda esiin, että kiinnostusta loistavaan excel-ohjelmaan on alkanut esiintyä opastustilanteissa. Senioreiden osaamistaan siis kehittyy koko ajan.

    VastaaPoista
  3. Sen verran tarkennuksena selaimiin, että niissä ei varsinaisesti ajeta eri ohjelmia. Selain on itse asiassa 'ikkuna palveluun' eli selaimen kautta voimme käyttää erilaisia palveluita. Toivottavasti tämä selventää asiaa.

    VastaaPoista
  4. Kiitos KaPu oikaisusta! Se menee tämmöinen maallikkovanhus helposti sekaisin tuon uuden terminologian kanssa. Ennen oli paljon yksinkertaisempaa työkalujen kanssa, kun esimerkiksi puukon osat olivat kahva ja terä.

    VastaaPoista