/>/> VANHUS STADISSA: Muistatko salasanasi?

torstai 29. marraskuuta 2018

Muistatko salasanasi?

Netti on nykyään aivan liian salainen! Meistä netinkäyttäjistä taitaa lähes jokainen olla toisinaan hukassa ohjelmiin/järjestelmään kirjautumisen kanssa. Ja syypää on useinmiten väärä tai pikemmin unohdettu salasana.

Moniin nettisovelluksiin liittyy käyttäjätunnus ja salasana. Sovellusten ohella ovat tärkeimpinä käyttöjärjestelmän tai nettiselainten kirjautumistiedot. Päivitysten tai uudelleen latausten jälkeen tarvitsee usein kirjautua uudestaan. Mutta kun se ei vaan onnistu jos salasana on hukassa!

Monet laitteet tallentavat kirjautumistiedot ja sovellus avautuu automaattisesti. Mutta sitten, kun se ei onnistukaan, miten sitten toimitaan? Lisänä rokassa on vaatimus salasanan pituudesta ja erilaisista merkeistä, joista sen pitää muodostua. Muistaminen on jo kohtuuton vaatimus vielä senkin takia, että salasanoja alkaa olla jo paljon muistettavana, eikä samaa sanaa saa tai ole järkevää käyttää eri paikkoihin.

Joku luottaa muistiinsa, joku kirjoittaa tunnukset paperilapulle tai vihkoon, joku käyttää netin salasanojen tallennusohjelmaa, mutta usein homma ei vaan suju. Laite herjaa väärästä salasanasta. Miten tuo asia pitäisi sitten hoitaa?

Mielestäni on ainoastaan kaksi tapaa hallita omia salasanojaan ja ne tavat ovat
- selkeästi vihkoon tai muistikirjaan kirjoitettuna (menetelmä on haavoittuva jos vihko katoaa)
- salasanojen tallennusohjelmaan tallentaminen (vaatii ainoastaan yhden salasanan muistamista, sen, jolla ohjelmaan kirjaudutaan).

Itse käytän tallennusohjelmaa, jonka voin avata kaikilla tietolaitteillani. Se oli pelastus vajaan parinkymmenen vuoden aikana hankkimieni kirjautumistunnusten ja salasanojen hallitsemiseen.

Laita sinäkin omat sanasi järjestykseen, kun/jos vielä muistat ne! Ja pidä ne visusti tallessa ja pois muiden silmistä!

2 kommenttia:

  1. Ei voi muistiin luottaa, ei vaikka samaa salasanaa käyttäisi lähes päivittäin. Tauko tietokoneelta - ja kas, ei aukea ei! Minun tallennuspaikkani on muistitikku. Se on pelastanut monelta ärräpäältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin tuli sama tilanne vastaan jo vuosia sitten. Ensin käytin paperille kirjoittamaani luetteloa salasanoista ja sitten muutama vuosi sitten aloin käyttää F-Securen Key-ohjelmaa. Sen saa auki läppärillä, tabletilla ja kännykällä missä vain. Nyt pärjään tuolla hyvin.
      On vaan tärkeää, mikä systeemi kenelläkin on käytössä, että salasanat löytyvät jostakin eikä niihin pääse muut käsiksi.
      Tuo muistitikku on hyvä systeemi myös!
      Terveisiä ja iloista joulunodotusta sinulle Laura!

      Poista