/>/> VANHUS STADISSA: Ukulelen taipaletta ja ensikonsertti

sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Ukulelen taipaletta ja ensikonsertti

Kuten ehkä muistatte, olen muutaman kerran purkanut turhautumistani ja kerännyt intoa ukulelen opiskeluun. No lopulta helmikuussa tapahtui tuo odottamani kurssin aloitus, joka tökkäsi melko pian ensin hiihtolomiin ja sitten koronataukoon. Lopulta kurssi kuitenkin jatkui nettiopetuksena kahtena iltana ja kolmatta iltaa ei sitten tullutkaan. Tai saimmehan me sitten katsoa netistä opettajan soittamana muutaman yksinkertaisen kappaleen, ja sitten pienten mutkien jälkeen saimme myös niihin nuotitkin.Veikkaan, että opettaja huokaisi helpotuksesta päästessään minun epävireisistä, nuotin vierestä soittamistani yritelmistä.

No kurssin aikana ja sen jälkeen rimputtelin ukulelen (kavereiden kesken uken) neljää kieltä. Samalla havaitsin vasemman käden sormenpäiden kovettuvan samaa tahtia kuin rannekanavan ahtauma antoi merkkejään. Taisin ravistella vasenta eli sointukättäni enemmän kuin varsinaista rämpytyskättäni. Siinä ei ranne tuskastunut niin paljon, koska sen kanava leikattiin avarammaksi jo vuosikymmen aiemmin.

Soittotekniikan oppimistani häiritsi muutama erillinen juttu: uken 4 kieltä, molemmat kädet, nuottien/sointujen vaikeus, rämpytyksen suunnan ja kertojen valinnan vaikeus, nuottien omituiset varrelliset täplät viivoilla. Kyllästyin myös nopeasti kurssilta saatuihin biiseihin, kuten Puukko Mack, Happy Birthday ja Jouluyö juhlayö. Kaipasin ennen 50-lukua ja vähän jälkeenkin soitettuja ikivihreitä. Läppäri kävi kuumana, kun etsin netistä helppoja kappaleita, joista yksikään ei kuitenkaan osoittautunut minulle helpoksi. Sitkeästi yritin sormien kipeytyessä lisää ja lisää.

Turhautumisen kasvaessa megalomaanisiin sfääreihin (en kyllä tiedä mitä tuo tarkoittaa, mutta kuulostaa aika isolta hankaluudelta) päätin heittäytyä kuvainnollisesti virran vietäväksi, enkä tässä tarkoita Olavi Virran, vaan ottaa rohkealta rokan nenän edestä. Siitä seurasi parhaimpia musiikkiin liittyviä oppejani ja tiedon oivalluksia ukulelen soittajasarallani. Opin, että muusikon ura on ohdakkeinen ja leipä kapea. Ilman laajaa markkinointia ja kunnollista maailmantason promoottoria ei voi menestyä. Konsertointi ei tuo onnea ja menestystä muille, kuin ehkä Cheekille, Madonnalle, Tom Jonesille ja Elvikselle. Pitää saada stadion täyteen ja päästä myymään paljon oheistuotteita. Itselläni ei ole juurikaan oheistuotteita tarjota ellei oravanmökkejä lasketa niihin, mutta yhteys ukuleleen on niillä aika ohkainen.

Päätin kuitenkin polkaista konsertin pystyyn! Ei ollut ennakkomarkkinointia, ei promoottoria, ei kiertuebusseja, ei stadionia oli vain mies ja kitara, eikun ukulele ja nippu nuotteja (joita mies ei ymmärtänyt). Konsertti oli pakko siirtää nettiin vallitsevien rajoitusten vuoksi.

Olin valinnut enteellisesti konsertin nimeksi "Oho, eiku, sori!" Tieto konsertista välitettiin Whatsapp-kutsuna normaalisti musiikkia ymmärtävään kahteen talouteen. Tässä kohtaa kävi kuitenkin samoin kuin monille maailman tähdille, konsertti piti heti siirtää force major-syystä. Yksi kuulija oli lenkillä, eikä voinut liittyä konserttiyleisöön.

Konsertin uusi aika pari päivää myöhemmin sopi onneksi kaikille ja se voitiin toteuttaa whereby.com-palvelun kautta. Olin jo kutsussa ilmoittanut, ettei konsertissa ole tarjoilua, mutta omia eväitä voi nauttia ellei häiritse artistia. Konserttiin kutsutusta yleisöstä pakeni (kahden oven taakse) valitettavasti artistin kanssa samassa taloudessa asuva kotihengetär. Huolimatta kohtuullisen vähäisestä viime hetken yleisökadosta, konsertti voitiin kuitenkin järjestää.

Tilaisuuden ohjelmisto käynnistyi näppäilyosiolla (C major scale) ja jatkui soittoharjoituksella (baroque style minor folia). Varsinainen musiikillinen osuus koostui valituista osioista muutamasta menestyskappaleesta (mm. Blue Moon, Paratiisi, La Vie en Rose, Fly Me to The Moon). Artistin näkökulmasta voin todeta konsertin nimen olleen täysosuma, sillä nimen yksittäiset osat toistuivat lukuisia kertoja soiton yhteydessä.

Konsertin aikana ja etenkin sen päätyttyä, toteutui jokaisen aloittavan artistin pahin pelko. Yleisön reaktiot eivät vastanneet soittajan toiveita. Muutamat väkinäiset aplodit (ei yksiäkään koko kämmenellä) ja levoton liikehdintä konsertin kuluessa, eivät kannustaneet erityisen herkkää artistia. Varsinainen palaute oli yksiselitteinen yleisön jälkireaktioiden jäätyä puuttumaan tyystin. Edes muutama yleisön vastustuksesta huolimatta esitetty encore-kappale eivät hellyttäneet vaativaa yleisöä mihinkään erityisreaktioihin. Yleisö ei myöskään tiedustellut mitään tulevaan ohjelmistoon tai kiertueisiin liittyvää.

Lopputuloksena luulen, että rajojen avautuminen ja mahdollisuus siirtyä mökille, antaa ukulelelle uuden elämän saunan pesässä. Onneksi ostin kunnon mahonkipuisen instrumentin! Sen voin vielä vakuuttaa, että lämpöä se on antanut koko olemassa oloaikansa hiostamalla soittajan kainaloita ja selkää.

Kannustakaa oikeita musiikintekijöitä ja käykää konserteissa!
 
Tai ehkä vielä harkitsen!

6 kommenttia:

  1. Älä hyvä ihminen polta ukulelea. Jos ei muuta, niin se kirvoitti näin hauskan kirjoituksen. Usko tai älä, samaistuin tunnelmiisi. Aloitin kitaran soiton reilusti aikuisiällä ja kohtasin lähes kaikki samat vastukset soittajan urallani kuin sinäkin. Sormet eivät taipuneet paikoilleen, vaan ne piti oikealla kädellä asetella kielten päälle. Kun hallussa oli Am, E, Em, D ja Dm pääsi soittamaan Juicea. Kukaan ei tunnistanut kappaletta ensi esiintymisellä kotona, joka meni tyyliin: Nyt tää aloittaa, sointu, eiku, sointu, hetki, ootas, sointu ja hyräilyä tueksi. Kukaan ei halunnut kuunnella. Mutta en antanut periksi, vaan kävin 10 vuotta soittamassa kitaraorkesterissa ja opinkin jotakin. Nyttemmin olen antanut kitaran poikani matkaan ja se soi hänen käsissään kauniimmin kuin koskaan. Mutta matka tuli tehtyä, sai uusia ystäviä, löysin yhden vanhan ystävän ja ihastuin ikihyviksi suomalaiseen iskelmämusiikkiin. Mm. tuo Paratiisi löytyi "soittolistaltani". Tsemppiä Uken kanssa - kyllä se vielä soi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuestasi ja lohdullisista kommenteistasi! Ei tuo soittaminen tunnu ollenkaan helpolta. En edes osaa oikein kuvitella, miltä sointujen opettelu olisi kuudella kielellä, kun neljälläkin meinaa sorminivelet mennä sijoiltaan. Paksujen nakkisormien kanssa meinaa mennä hermot. Sinulla riitti onneksi pitkää pinnaa ja sinnikkyyttä opetella kitara, mutta minun milleissä mitattava pinnani on varsin lujilla ukulelen kanssa. Olin kaavaillut osallistuvani erään, kerran viikossa kokoontuvan soittoryhmän toimintaan, mutta sitten alkoi tämä koronapeli ja hommasta ei tullutkaan mitään. Taidan kuitenkin vielä yrittää tovin aikaa! Saavatpahan mökillä metsäneläimet kuunnella sekasointuisia säveliä, jos tässä nyt vielä pääsen tuonne ulko-Suomeen järvenrannalle. Terveisiä ja kiitos kannustuksestasi!

      Poista
  2. Alkuun minäkin tuskailin, meinasin katkoa kaulan ja lopettaa leikin kesken. Vaan onneksi en! Soittaminen alkoi sujua pikkuhiljaa. Oli suuri ilo huomata, että vielä voi oppia! Minäkin kävin kerran viikossa soittamassa kitaraorkesterin kanssa ja kävimme myös esiintymässä. Osa meidän porukasta muuten kokeili myös ukulelea eikä se ollut ollenkaan helppoa. Ukulelessa on muistaakseni kielet aivan eri järjestyksessä, kuin kitarassa. En ole tästä varma! Ja onhan niitä kieliä tosiaan neljä kuuden sijaan.
    Toivottavasti soittoryhmäsi alkaa taas kokoontumaan ja sinä menet mukaan! 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet sinä ollut sitkeä, kun jaksoit opetella kitaran soiton ja vielä kävit esiintymässäkin! Minäkin olen huomannut, että sitkeyttä tuo uuden taidon oppiminen vaatii! En tiedä olisinko jaksanut edes tällä tavalla jatkaa ellei olisi tämmöiset poikkeusolot? Toivottavasti pääsen vielä harjoittelemaan ohjatusti, sillä yksin tahtoo olla motivaation kanssa ongelmia.
      Voi hyvin sekä kiitos tuestasi ja kommenteistasi! 😄

      Poista
  3. Kiitos samoin, koitetaan pysyä terveinä 😊 Saamme myöhemmin mahdollisesti tietää, saavatko metsäneläimet kuulla kesäkonserton a la ukulele 🎵🎶🎵🎶

    VastaaPoista