/>/> VANHUS STADISSA: Mitä tehtäisiin muovipakkauksille?

torstai 7. helmikuuta 2019

Mitä tehtäisiin muovipakkauksille?

Tarviiko meidän tehdä sitten jotain? Eihän niitä tarvitse edes kerätä erikseen, kun ne kerääntyvät itsestään mm. Tyyneenmereen lautaksi. Sieltähän ne palaavat muutoinkin meille ja useinmiten syötäväksi. Kun erilaiset eläimet napsivat niitä sieltä merestä ja sitten muut eläimet napsivat niitä eläimiä ja sitten me napsitaan jossain vaiheessa taas noita eläimiä, niin siinähän ne ovat takaisin meillä kotona. WC-pöntön ja roska-astian kautta ne pannaan taas uudelle kierrokselle. Siinähän sitä on elämän kiertokulkua oikein jämäkässä muodossa. Onko se hyvä?

No ei kyllä ole!

Viimeiset vuodet työelämässäni tutkailin elintarvikekaupan myyntitilastoja. Niissä tilastoissa esiintyi poikkeuksetta eniten myytynä tuotteena muovikassit. Toiseksi myydyin tuote oli pullo eli oikeammin pullopantti. Tuohon aikaan alumiinitölkit eivät olleet vielä saavuttaneet nykyistä suosiotaan. Oluet ja virvoitusjuomat myytiin pulloissa. Jo tuolloin askarrutti tuo muovikassien ja muovipullojen hurja liikkeellä oleva määrä.

Kävin sitten kerran lakisääteisistä lomista pitämättä jääneellä lomalla Etelä-Afrikan tasavallassa. Siellä oli kaupoissa ja puodeissa tapana pakata kaikki ostokset pieniin, ohuisiin, hedelmäpussia muistuttaviin pussukoihin. Tuolla ne eivät joutuneet roskiin vaan kaduille ja maastoon. Koska alueella oli tapana aidata etenkin arvokkaammat kiinteistöt piikkilanka-aidoin, oli aidoissa enemmän muovipusseja kuin itse aitaa. Suorastaan surullista katsottavaa!

Pelkkää muovia
Tuo Tyynenmeren muovilautta on jo joidenkin arvioiden mukaan jo lähes Keski-Euroopan kokoinen eli ei kovinkaan helppo kerätä pois. Mutta vahinkoa, tuhoa ja pahaa se aiheuttaa elämälle. Merten eliöt, eläimet osallisena elämänkiertokulkuun siirtävät monessa muodossa kaiken tuon pahan ihmisiin. Viimeinen tietohan oli jonkin tutkimuksen mukaan, että jo suolastakin löytyy muovia.

Viime vuonna Kuopion lähellä tehty vesistötutkimus antoi samanlaisia viitteitä vesistöön kertyneistä muovipartikkeleista. Eli ei tuo vesistöjen saastuminen muovista ole mitenkään kaukainen asia meille suomalaisillekaan. Jotain on pakko tehdä!

Viranomaiset ovat jo kiinnittäneet huomionsa muovinkeräykseen, mutta kuten tiedämme, toimenpiteet edistyvät todella hitaasti. Jossain ovat taloyhtiöt jo oma-aloitteisesti aloittaneet muovin keräämisen jätetiloissaan, mutta jatkotoimet ovat vielä lapsenkengissä. Omaa asuntoani lähimmät muovijätteen keräyspisteet ovat 2 ja 3,7 kilometrin päässä paikoissa, jotka eivät sijaitse lähelläkään luontaisia liikkumisreittejäni. Eihän nuo matkat ole toki kovin mahdottomat, etenkin jos kerää muovia ensin isomman satsin, ja käy sitten autolla viemässä ne keräyspisteeseen.

Tässä vaan jännittyneenä odottelen, milloin viranomainen (siihenhän sitä aina vedotaan, niin minäkin) perustaa jätepisteen lähemmäksi ja/tai saadaan taloyhtiöön muovinkeräysastia. Täytyy ryhdistäytyä itsekin, niinkuin varmaan tekin teette!

Tsemppiä kaikkien jätteiden lajitteluun ja erityisesti muovinlajitteluun !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti