/>/> VANHUS STADISSA: Apua ja ensiapua tarvitaan joskus!

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Apua ja ensiapua tarvitaan joskus!

Se oli tuossa tovin aikaa sitten kun Enterin opastajajoukko kokoontui Maunulan Saunabaariin
vaihtamaan kokemuksiaan ja saamaan uutta tietoa. Lukijan ei kannata luulla, että Saunabaari olisi mikään baaribaari tai barbaari! Se on Maunulan kaupunginosan asukastalo, jossa voi harrastaa vaikka mitä. Itsekin pyyhälsin vahingossa ensin kangaspuuhuoneeseen ja seuraavaksi keskelle seniorirouvien zumbaryhmää. En pahastunut, hämmästyin! Eivät ajaneet pois, pakenin! Hiki tuli!

Mutta kun omat joukkomme saapuivat paikalle ja zumbaajat oli hätistelty salista pihalle, pääsimme kokoontuilemaan. Saimme suorastaan rutkan annoksen ensiaputietoa Punaisen Ristin kouluttajan suusta ja kuvina seinän kankaalta. Ja olikin se melkoisen tyhjentävää ja asiantuntevaa perustietoa ensiavusta.

En edes yritä toistaa niitä tietoja, etten aiheuttaisi sotkua huonolla muistillani enkä sitä myötä turhia hengenmenetyksiä. Mutta sen vaan sanon kaikille muistutukseksi, että meillä jokaisella on velvollisuus auttaa hädässä olevaa ja hälyttää apua! Sen pitäisi olla kaikilla tiedossa ilman lakeja ja asetuksiakin, mutta ne vain vahvistavat ja tekevät asiasta sitäkin viisaamman ja tärkeämmän!

Itse satuin kerran ensimmäisenä paikalle kun kaksi koulutyttöä jäi auton tönäisemiksi. Tuommoinen tilanne on siitä ihmeellinen, kun siinä ei kerkiä enemmälti hätäillä, sitä vaan toimii! Itse en varmaan toiminut tuolloin täysin kaikkien sääntöjen mukaan, mutta partiopoikana tiesin joitain perusasioita. Tytöt saivat tarvitsemaansa apua ja paranivat sittemmin täysin ruhjeistaan ja pääsivät raajojen kipseistään. Minulle hätäreaktio tuli jälkeenpäin suunnattoman vapinan muodossa. Onneksi kuitenkin vasta jälkeenpäin!

Jokaisen ihmisen pitäisi hankkia itselleen perustiedot ensiavun antamisesta! Tietoa kyllä löytyy esimerkiksi netistä pilvin pimein ja älylaitteisiin löytyy sovelluksia, joista voi tiukan paikan tullen katsoa apua.  

Yksi tärkeä puhelinnumero on 112, joka on aina pidettävä mielessä avun hälyttämiseksi! 

Älylaitteisiin on olemassa sovellus 112 Suomi. Lataa se älypuhelimeesi, niin hätäpaikan sijainti välittyy hätäkeskukselle kun käytät sovellusta avun hälyttämiseen!




Punaisella Ristillä on älylaitteisiin sovellus nimeltään Punainen Risti, josta löytyy iso määrä neuvoja ja ohjeita hätätilanteeseen! Sovellus on ladattavissa älylaitteisiin sovelluskaupasta! 


 





  Lataa tämä heti!

2 kommenttia:

  1. EA1ja2 kortti päivitettynä plakkarissa, mutta mitenkähän lie käytännössä. Latasin ja tutustuin tuohon Punaisen Ristin sovellukseen, kiitos.

    VastaaPoista
  2. Hienoa Laura kun Sinulla ovat EA 1 ja 2 hanskassa! Ensiaputaidot ja nuo sovellukset ovat todella hyödylliset!

    VastaaPoista