/>/> VANHUS STADISSA: Pirtana mikä kesä!

torstai 27. kesäkuuta 2019

Pirtana mikä kesä!

Kyllä on ollut sekalaista touhua tämä kesänvietto! Välillä sataa ja välillä paistaa. Välillä on hiki ja välillä palelee. Öisin on menty alas lämpöasteissa lähelle kymmentäkin astetta. Aamulla on sitten juotu kahvit +15 C-asteen ”lämmöissä”. Viime viikonloppuna piti jopa lämmittää uunia, kun meinasi lämmöt tuvassa loppua. Mutta ei käy kateeksi Keski-Euroopankaan lämpötilat. Toivottavasti siellä selviävät noista kovista helteistä!

Jos omasta kesätilanteesta hakisi jotain positiivista, niin pihatöille ovat kelit olleet suotuisat, paitsi tietenkin sateella. Mutta aurinkoakin on riittänyt niin, että on tasapainoteltu aurinkorasvojen kanssa ja iltaisin luettu kauhistuneina lehtijuttuja auringon aiheuttamasta ihosyöpävaarasta.

Ei ole mikään enää kuin ennen! Ennen ei tarvinnut pelätä auringonpaistetta, punkkeja, hyttysiä eikä paarmoja. Nyt on kaikki uhkaamassa terveyttä, ettei tiedä mihin suuntaan kohdistaisi torjuntatoimet ensimmäiseksi? Missähän muuten piileksivät käärmeet?

Luonnon muutoksen merkeistä ikävimpiin kuuluu hyttysten ja paarmojen aktivoitunut toiminta. Ja paarmojahan löytyy varpusen kokoisista kottaraisen kokoisiin, äänellä ja ilman, päätä ja jalkoja kiertäviin, ihoon ja vaatteitten läpi pureviin. Noita ”ystäväisiä” kun alkaa pyöriä ympärillä, tietää, että sade on kohta tulossa ja työkalut on syytä korjata suojaan. Parin viime viikon aikana nuo aktivoitumiset ovat tapahtuneet muutaman päivän välein. Eipä ole tätä nykyä uskaltanut leikata kynsiäkään lyhyiksi, kun raapimisvälineet ovat olleet tarpeen ötökkäkutkan taltuttamiseksi.

Päivät ovat olleet kolmen asian,
- auringon poltteelta suojaa kaipaavien kasvien kastelun
- sateen ja tuulen uhkaamien kukkapurkkien suojaan kantamisen sekä
- ötököiden huitomisen,
täyttämät.

Tässä yhteydessä en uskalla mainita joka kesäistä puskien siirtämisen aiheuttamaa työtä. Siitä julkisesti mainitessani, voisin joutua ulkoruokintaan joksikin aikaa, eikä se ole näin ötökkäkesänä mikään mukava juttu. Onneksi olen hyvä keksimään selityksiä välttyäkseni kaivuupuuhilta.

Mutta täänään on taas tiedossa rajusti ötököitä ja pian vettä taivaalta.

Nauttikaa tekin kesästä ja kaikesta, mitä se tarjoaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti