/>/> VANHUS STADISSA: Hiffaat sä idiksen?

maanantai 2. syyskuuta 2024

Hiffaat sä idiksen?

Ennen oli pelkästään jou män ja nyt on vaikka mitä! Mitäkö? No uusia ilmaisuja asioille, tapahtumille ja toimille. Se on meikävanhus jo pudonnut monta kertaa nykyihmisten teksteistä. Jo se aika, kun atk astui internettiin eli verkkoon, oli järkyttävä kokemus. Sitten tuli it, jonka meikäläinen yhdisti alkuun ilmatorjuntaan. Kirjaimet tarkottivatkin informaatioteknologiaa.

Nykyään puhutaan agendasta, jota meikäläinen yhdisti ensin James Bondiin ja muihin agendeihin. Mutta tuo tarkoittaakin nykyisin aivan muuta. Liekö sanalla jotain tekemistä kalenterin tai aikataulujen kanssa? Ei jaksa arvata.

Sitten sitä on monenlaista häpöningiä meneillään ympäri kylien. Ennen oli ainoa ä:n käyttö toisen kotimaisen kielen vanhemmilla ihmisillä, kun ilmaisivat olevansa tyystin häpnadilla lyöty eli ymmärtääkseni yllättävästä tapahtumasta oli tuolloin kyse.

Sitten on näitä muita, joiden sisälle on vaikeampi päästä. En ole kyllä dissannut ketään, jos tämä on ensin stalkannut ja sitten halunnut ghostata jonkun deittaamansa ihkun tyypin, kun se on ollut niin cringe. Mutta onhan se vaan nykyisin niin coolia chillailla ja fleksailla makeilla kledjuilla Steissin kulmilla. Sitten vielä jos on bailannut ja hankkinut itselleen darran, eikä ole swagikään enää kohdillaan, on rankkaa olla cool ja hengailla frendien kaa kulmilla.

Ei ole seniorilla helppoa, kun yrittää ymmärtää tuota tekstiä. Ei ollut muinaisessa koulussa tuommoista kieltä valikoimissa. Oli vaan ensin ruotsia ja sitten englantia tai saksaa. Jos olisi ollut luokanopettajalla paksumpi lyijykynän terä esim. timpurin kynä, olisin minäkin lukenut pitkää saksaa, mutta onnekseni pääsin englannin opetukseen. Saksa tuli sitten myöhemmin lyhyenä. Nyt ei siitäkään oikein ole apua nuorison ymmärtämiseen. Jotkin sanat soittavat päässä kelloa, mutta tinnitus hiljentää sen tunnistuspuolen.

Onkohan missään olemassa koulutusta nuorisokielen ymmärtämiselle? Eipä tuo taitaisi jäädä päähän, vaikka koulutus olisikin olemassa! 

Parempi pyy pivossa, kuin kymmenen oksalla! Eli täytynee tyytyä suomen-, ruotsin-, saksan- ja englanninkielten päästä vähitellen haihtuviin sanoihin. 

Aurinkoista syksyn odotusta kaikille!


Kesän lintu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti