tiistai 12. toukokuuta 2020

Elisa Kirja - oiva e-kirjapalvelu

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin päiväkirjan pitämisestä näinä ankeina aikoina. Minäkin olen vuosikymmenten aikana aloittanut monta kertaa päiväkirjan pitämisen. Parhaina aloituskertoin olen saanut kasaan jopa kokonaisen kahden päivän merkintäketjun. Työaikana oli kalenteri täynnä merkintöjä, joista ei ulkopuolinen olisi saanut mitään selvää. En saanut usein minäkään! Kun tietokoneet, läppärit ja älykännykät putkahtivat maailmaan, olivat niiden kalenterit suuri pelastus asioiden muistiin merkitsemiselle.

No mutta, eihän minun pitänyt kirjoittaa päiväkirjoista vaan päivän kirjoista. Ne on kirjoja, joita pidellään kädessä, hypistellään ja luetaan, tai nykyisin fiksumpi vaihtoehto on lukea päivän kirjoja e-kirjoina tietolaitteelta. E-kirjoilla säästyy lattiapinta-alaa, kun ei tarvita enää kirjahyllyä, voi kuljettaa kirjanippua jopa taskussa ja e-kirjoja voi lukea aivan missä vain. Jopa kahvilassa, kunhan nyt joskus semmoisiin taas päästään!


Kuvailen seuraavassa hieman e-kirjakauppaa, jota olen käyttänyt jo vuosien, vuosien ajan. Käytän palvelua pääasiassa Applen iPadillani, josta lukeminen on paljon helpompaa kuin kännykän ruudulta, jota sitäkin joskus käytän. Olisipa e-kirjat olleet olemassa aikoinaan työmatkoillani! Olisi ollut laukku paljon kevyempi kantaa.

ELISA KIRJAKAUPPA JA ELISA KIRJA

Elisan e-kirjojen kanssa operoidaan seuraavalla tavalla:

1. Kirjavalikoimaa selataan tietokoneella tai älylaitteen selaimella (esim. Chrome, Firefox, Safari). Osoite Elisan kirjakauppaan on https://kirja.elisa.fi/   Voit selailla tarjontaa rekisteröitymättä tai kirjautumatta. Mutta kirjojen hankkiminen vaatii rekisteröitymisen.
2. Rekisteröityminen palveluun tehdään klikkaamalla oikeassa yläreunassa olevaa pallonaamaa. Siitä avautuu valikko, jossa on alimpana sana Rekisteröidy. Klikkaa sitä ja näytölle avautuu sivu, jossa kysytään tietosi ja pyydetään sähköpostiosoitteesi sekä salasana (muista valita uusi ja turvallinen) palveluun. Alla ovat vielä muutamat kysymykset lisäpalveluista sekä sopimusehdot ja viimeisenä Rekisteröidy-"painike".


Palvelusta löytyy sekä e-kirjoja että äänikirjoja. Hintaluokat vaihtelevat suuresti, mutta sieltä löytyy myös suunnaton joukko klassikkokirjoja ilmaiseksi. Elisa kirjakauppa tarjoaa rekisteröityneelle käyttäjälle sähköpostiviesteillä jatkuvasti edullisia tarjouskirjoja sekä kertoo myös uutuuksista.

Itse olen hankkinut iPadilleni yli 200 kirjaa. Osan niistä Elisa on tarjonnut vuosien saatossa milloin minkäkin juhlan kunniaksi. Mm. kirjamessujen aikaan on ollut aina hyviä tarjouksia. Olen ostanut suurimman osan kirjoistani tarjoushinnoilla, paitsi muutamat kohutut uutuudet olen ostanut koko rahalla. Noin puolet e-kirjoistani on laitteella ja osa Elisa Kirjan palvelimella omassa kirjahyllyssäni, josta voin ladata ne takaisin laitteelleni milloin tahansa.

Eräs parhaista puolista Elisa Kirja-palvelussa on ollut se, että maksan ainoastaan siitä minkä ostan. Aiemmin palvelussa ei ollut nykyisin monella e-kirjakaupalla esiintyvää kk-maksuista palvelua. Nyt sekin näyttää saavuttaneen Elisa kirjakaupan, mutta edelleen ensisijainen vaihtoehto on ostaa ainoastaan yksittäinen haluamansa kirja. (Elisan kk-hinta näyttää olevan 8,90 Euroa, joka oikeuttaa kahden kirjan lukemiseen kuukaudessa.) Kk-maksuominaisuuden järkevyys riippuu tietenkin siitä, minkä verran luet. Ahmien lukevalle ei ehkä kirjapalveluiden n. 10 Euron seuduissa pyörivä kk-hinta ole merkittäväkään, mutta jos luet vähemmän tai satunnaisesti ovat esim. Elisan tarjouskirjat 3,90 tai 4,90 Euron hintaan oivallinen vaihtoehto.

3. Seuraava vaihe on ladata omaan älylaitteeseen lukemiseen tarvittava Elisa Kirja-sovellus sovelluskaupasta (Googlen Play Kauppa ja Applen App Store). Sovellukseen kirjaudutaan samoilla tunnuksilla, jotka luotiin Elisan nettisivuilla kirjakauppaan rekisteröityessä. 


4. Ostetut tai hankitut ilmaiset klassikot ilmestyvät automaattisesti älylaitteellesi Elisa Kirja sovellukseen omaan kirjahyllyysi.Yllä näkyy oman sovellukseni etusivu. Ylärivillä on kirjat, joita olen jossain vaiheessa aloittanut tai selaillut. Kirjan vierellä oleva palkki kertoo, kuinka paljon olen kirjaa lukenut. Alempi kirjarivistö näyttää kirjat, joiden lukemista en ole vielä aloittanut. Molempia palkkeja voi selata sivulle, jossa näkyy lisää vaihtoehtoja aloitetuista ja aloittamattomista kirjoista. Huom! Vihreä pallo kirjankannessa vasemmalla kertoo, onko kyseessä e- vai äänikirja.


Kuva edellä kertoo kirjahyllyni koko sisällön. Ylhäällä on palkki, jossa on luettelot (kaikki, ladatut, e-kirjat, äänikirjat, keskeneräiset, luetut) kirjojen eri vaiheista.

5. Ja sitten eikun lukemaan, kun ensimmäiset hankinnat on suoritettu!

En ole mainosmies, enkä mainosta Elisa Kirjaa muuten kuin helppona itselleni toimivana vaihtoehtona. Omalla kohdallani palvelu on toiminut kaikkien käyttövuosieni aikana loistavasti.

Muuten olen myös vankka Helmet-kirjaston puolesta puhuja. Kirjastojen e-kirjapalvelut ovat kehittyneet huimasti ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää niiden helppouden ja monipuolisuuden takia. Käykää tutustumassa myös Helmet-palveluihin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti